• Blogger Wanda Wandelt Routebureau Utrecht, RoutesinUtrecht.nl.

    Wanda Wandelt

'Wandelend ontdek je de mooiste plekjes'

Het is inmiddels zes jaar geleden dat ik de Zeeuwse polders verruilde voor de mooie provincie Utrecht. Omdat ik een echte natuur- en cultuurliefhebber ben, stond ik te trappelen mijn nieuwe provincie beter te leren kennen. Ik pakte mijn oude hobby wandelen weer op, want al wandelend kom je op de meest bijzondere plekjes, ontmoet je veel mensen en krijg je in traag tempo veel meer mee van je omgeving.

NAT PAK Ietwat onvoorbereid trok ik mijn oude wandelschoenen aan en ging naar buiten. Ik had een route opgezocht en ging op pad, want zo simpel is het toch?! Later ontdekte ik pas dat een beetje voorbereiding wel verstandig is, want een fikse regenbui bezorgde mij een nat pak.

Ook liep ik in het begin nog wel eens verkeerd of ik schatte de afstand verkeerd in waardoor ik veel langer onderweg was. Maar iedere keer genoot ik weer van de natuur, de ontspanning en het plezier dat het wandelen mij bracht.

VEELZIJDIGE PROVINCIE Inmiddels bereid ik me goed voor en heb ik al wandelend alle uithoeken van de provincie gezien. Het is bijzonder hoeveel bijzonder cultureel erfgoed en verschillende landschappen er te vinden zijn in de kleinste provincie van Nederland. We hebben bossen, heide, zandverstuivingen, akkers, weilanden, veengebieden, rivieren en polders.

Maar ook veel geschiedenis zoals de Nieuwe Hollandse Waterlinie, Grebbelinie en de Romeinse Limes.

En denk eens aan de vele kastelen en buitenplaatsen of oude grafheuvels op de Utrechtse Heuvelrug.

WANDELEN ZONDER DREMPELS Omdat wandelen niet voor iedereen zo vanzelfsprekend is, wil ik graag de speciale 'wandelroutes zonder drempels' noemen. Op de Utrechtse Heuvelrug zijn namelijk speciale wandelroutes te vinden die toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers, rollators, wandelwagens en buggy's. Op deze manier kun je met het hele gezin genieten van de prachtige natuur op de heuvelrug.

Je hoeft dus helemaal niet ver te reizen om verrast te worden. Ga lekker naar buiten en ontdek wat Utrecht te bieden heeft. Het routeaanbod is zo groot dat je altijd wel een route vindt die bij jou past.

Meer informatie over wandelen zonder drempels vind je op www.toegankelijkheuvelrug.nl, voor andere mooie routes in de provincie Utrecht kijk je op routesinutrecht.nl/wandelen.

Dit artikel wordt u aangeboden door Routebureau Utrecht