• Timo van Rossen bij het restaurant van RCN het Grote Bos.

    Corina Blommendaal

Vakantiewerk bij RCN het Grote Bos in Doorn

DOORN De zomer is om uit rusten en te genieten, maar voor jongeren ook vaak een fijne periode om geld te verdienen voor hun vakantie, studie, hobby, rijbewijs of wat dan ook. Zo werkt Timo van Rossen (16) deze zomer bij RCN het Grote Bos in Doorn. Hij begon vorig jaar zomer in de spoelkeuken van het restaurant, maar kan inmiddels al behoorlijk veel gerechten bereiden. En na het werk nog wat kletsen met een colaatje of een potje bowlen met collega's is ook erg gezellig.

Corina Blommendaa

In de zomer zijn er veel toeristen in Doorn en zeker RCN het Grote Bos is erg geliefd. ,,Vorig jaar zomer ben ik begonnen als afwashulp, ik was toen nog 15 en heb de hele zomer hier af staan wassen. Het leek me leuk en ze konden mensen gebruiken. Ik heb een gesprek gehad en kon dezelfde dag beginnen. Daarna heb ik een tijdje op zaterdag gewerkt en na november ben ik tijdelijk gestopt. In februari ben ik toen weer begonnen."

WERKEN MET VRIENDEN Sinds februari staat Van Rossen niet meer af te wassen, maar doet hij steeds meer in de keuken. ,,Daar bak ik dingen voor. Ik werk soms ook in de snackbar en daar staan ook de meeste mensen van mijn leeftijd, dus dat is erg leuk. Mijn moeder heeft aan meerder moeders verteld dat ik hier werk en zo zijn hier nu meerdere vrienden en bekenden van mij aan het werk. Naast het feit dat ik dat erg gezellig vind, ben ik ook blij dat ik niet meer af hoef te wassen en andere dingen kan doen. Bezig zijn met gerechten in de keuken vind ik het een stuk leuker. En ze vertrouwen me goed, omdat ik altijd braaf doe wat me gevraagd wordt", zegt hij lachend. ,,Ik had geen leuker baantje kunnen bedenken op deze leeftijd. Vaak drinken we na afloop nog even wat of gaan we nog even bowlen."

LEREN KOKEN EN BAKKEN Inmiddels heeft hij best goed leren koken.,, Ik kan veel dingen maken en denk niet dat ik dat uit mezelf nu al gekund had. Ik weet inmiddels prima hoe ik een schnitzel of andere vleesgerechten moet bakken. Ook het presenteren van borden vind ik leuk. Zeker bij het maken van voorgerechten. Met name als het heel druk is, maak ik die vooral."

Vorig jaar werd het restaurant verbouwd en komende winter komt er weer een verbouwing. ,,RCN het Grote Bos heeft een subsidie gekregen om de keuken uit te breiden en daar kijk ik wel naar uit, want dan krijgen we twee tot drie keer zoveel ruimte. Dan lopen we elkaar niet meer in de weg en dat werkt nog prettiger."

VEEL WERKEN Deze zomer werkt Van Rossen veel. ,,Ik ga zelf nog wel twee weken op vakantie met mijn ouders, maar verder wil ik zoveel mogelijk werken. Je kunt online aangeven of je ingeroosterd kunt worden dus dat is heel handig. Zodra school weer begint, ga ik wel proberen tot de winter in het weekend te blijven werken."

Hij gaat nu naar VWO 5 en als hij klaar is, over twee jaar, wil hij een technische studie gaan doen in Delft of Enschede. Maar voorlopig blijft hij hier nog werken. ,,Het is heel gezellig in het restaurant en ik heb ook geen behoefte om op een andere plek op het recreatiepark te werken. Ik vind het helemaal top. Ik geniet van de leuke sfeer en ik vind het ook niet erg om als er veel over blijft hier lekker te eten. Zeker als ik over twee jaar examen heb gedaan kan ik lekker lang werken en veel geld verdienen, want daarna ga ik op kamers."

Label:

Vakantiewerk