• Babs Bouwman

Predicaat fairtrade voor Regenboog

Advertorial

MAARN Zorgverleners Marco Meurs en Jelke Fokkinga wilden dat dagcentrum De Regenboog het predicaat fairtrade zou krijgen. Ze dienden een aanvraag in bij Fairtrade Gemeente Heuvelrug en die werd gehonoreerd. Volgens voorzitter Liesbeth Oosterhagen van Fairtrade Gemeente Utrechtse Heuvelrug is het de eerste keer dat ze een zorginstelling mogen begroeten als Fairtrade-deelnemer: ,,Ik vind het opvallend dat deze jonge gasten zo bewust voor fairtrade kiezen", aldus Oosterhagen. ,,De Regenboog is onze jongste deelnemer en we zijn er heel blij mee."

Babs Bouwman

Marco Meurs is trots op het fairtrade-lidmaatschap. Sowieso vindt hij het fijn om een steentje te kunnen bijdragen aan een betere wereld. ,,Eigenlijk is het een bevestiging van wat we al doen, want we werken al heel lang aan elke dag een beetje beter", vertelt Meurs. Het begon ooit met afval scheiden. Plastic inzamelen en naar het dorp brengen. En later het GFT op de groepen verzamelen. Bij zorginstellingen is het niet gebruikelijk afval te scheiden, want het betekent veel extra werk. De inkopen worden bij De Regenboog sinds enige tijd ook bewuster gedaan. Aan de hand van de Lean-methodiek zorgen de medewerkers van De Regenboog voor efficiënte werkwijzen en minder verspilling: met name bij eten.

VERBINDEN De Regenboog is een dagactiviteitencentrum voor mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. De locatie maakt deel uit van zorgorganisatie Reinaerde met ruim 220 locaties in de provincie Utrecht. ,,Als dagcentrum willen graag nog meer verbinden met onze omgeving", aldus Meurs. Zo haalt De Regenboog al oud glas in de wijk op. Staan ze eens per maand op de markt en zijn ze een inleverdepot voor de kringloop.

,,Wij proberen iets terug te doen voor het dorp", vertelt teamleider Margreet van der Sluijs. Voor de cliënten van De Regenboog is het heel fijn om iedere dag andere mensen tegen te komen. In Maarn gaat dat heel goed. De zorgverleners van De Regenboog hebben waardevolle contacten met onder andere de school, de markt, de bibliotheek en de Plus van Schaick.

EERLIJK CADEAU Op zoek naar een leuk cadeautje? Of verkleedkleren? Loop eens binnen op de locatie aan de Trompplein 2. Dat kan iedere dag van 09.00 tot 16.00 uur. Er is een eigen kaarsenmakerij met kaarsen in allerlei kleuren. Ook zijn er verkleedkleren en slabben voor de allerkleinsten te koop. Alles is door cliënten gemaakt in het kader van zinvolle dagbesteding.

Voor de jaarlijkse bedankjes voor vrijwilligers hoeft Liesbeth Oosterhagen in het vervolg niet meer zo ver te rijden. Want de speciale wikkel voor deze populaire fairtraderepen maakt De Regenboog in eigen huis. En dat sluit naadloos aan bij de intentie van Fairtrade Heuvelrug: door kruisbestuiving deelnemers onderling elkaar laten stimuleren en motiveren.

w eerlijkcadeau.nl