Juwelier Van Benschop viert 40-jarig jubileum

DRIEBERGEN Met grote kortingen vierde Juwelier van Benschop vorige week donderdag, vrijdag en zaterdag haar jubileum. 40 Jaar geleden - op 9 mei - opende de juwelierszaak haar deuren aan de Traaij 19 in Driebergen, met eigenaren Eli en Gerda van Benschop. Inmiddels is de van oorsprong goud- en zilversmid 66 jaar, maar aan stoppen denkt hij nog niet.

Eli begon voordat hij de winkel opende in Driebergen al in een eigen atelier. Met een opleiding op zak als goud- en zilversmid repareerde hij alles wat los en vast zat en smeedde hij - zoals Eli nog steeds doet - op de ambachtelijke methode. Het ontvangen van klanten vond het echtpaar toch leuker en zo ontstonden er plannen om een winkel te openen. ,,We hebben destijds gekeken naar een winkelovername, maar dat zat er niet in. Onze huidige winkel, dat vroeger een chocolaterie van Verkade was, kwam toen in beeld. We hebben diverse grossiers aangeschreven en zijn gestart met een kleine voorraad", vertelt Gerda.

ERVARING Voordat Eli met zijn eigen atelier startte had hij ervaring opgedaan in Schoonhoven en Utrecht. Met die ervaring meegeteld zit Eli al ruim 50 jaar in het vak. ,,Door zijn ervaring vindt hij het leuk om echt alles te repareren waar hij ook maar iets in ziet", vertelt Gerda, terwijl Eli een zojuist gerepareerd fototoestel teruggeeft aan een klant. Ze vult aan dat juist die 'kleine dingen' de laagdrempeligheid van de winkel toont.

In de afgelopen 40 jaar heeft het echtpaar de handel zien veranderen. ,,De laatste 3 á 4 jaar is alles sterk veranderd. De goudprijs is gestegen, fabrikanten zijn failliet gegaan en jongeren kopen over het algemeen minder sieraden en juwelen dan vroeger", aldus Eli en Gerda. Ondanks dat denken ze er niet over om te stoppen. ,,Wellicht dat we af en toe eens een dag extra dicht gaan", vertelt Eli. Sinds 12,5 jaar heeft het echtpaar ook zus Tineke in dienst genomen.

Als ondernemers en betrokken Driebergenaren ondersteunen ze ook de lokale sportverenigingen. ,,Dit doen niet alleen wij, maar ook vele andere ondernemers. We verwachten daar dan ook nooit iets van terug en doen dat alleen om te ondersteunen", vertelt het echtpaar, die aanvullen dat de betrokkenheid met het dorp zich de komende tijd ook uit in de etalage. ,,Deze wordt dan ingericht voor de Kunstroute, waar wij speciaal twee nieuwe sieradenlijnen voor hebben ingekocht".

Ondanks de bijna pensioengerechtigde leeftijd en bijbehorende gezondheidsproblemen hoopt het echtpaar nog vele jaren door te mogen gaan. Wie nu naar de winkel gaat kan daar terecht voor allerlei sieraden in diverse prijsklassen, wand- en tafelklokken en reparaties in eigen atelier. ,,Zoals de winkel nu is zijn we er blij mee. We hebben mede daarom ook veel trouwe klanten", vertelt Eli. Wie het echtpaar wil feliciteren kan langs komen op Traaij 19.