• Peter van de Groep wordt op vrijdag 11 oktober in Maarn gefilmd door RTL Z.

    Marc Satijn

Doorlopende proeverij op het 5 mei Plein

MAARN Peters Vis staat altijd op vrijdag op het 5 mei Plein in Maarn. Hij bouwt daar op vrijdag 11 oktober een extra feestje, omdat RTL Z in de ochtend opnames voor een special komt maken. Deze special wordt ergens in december uitgezonden, maar daar wil Peter niet op wachten. Hij gaat onder andere vis roken en uitdelen.

Peter van de Groep, eigenaar van Peters Vis, is zestien jaar geleden als zelfstandig visverkoper begonnen. In het begin maakte hij meer dan 1000 kilometer per week. Zijn markten lagen ver uit elkaar. Successievelijk kwamen er plaatsen op de Utrechtse Heuvelrug vrij en schafte Peter de ene na de andere verre markt af. Nu is hij op dinsdagochtend bij de Albert Heijn aan de Schoolweg in Elst en op dinsdagmiddag in Amerongen bij de Jumbo aan de Koenestraat te vinden. Op woensdag en zaterdag staat hij de hele dag op het Kerkplein in Leersum en op vrijdag van 10 tot 18 uur op het 5 mei-Plein in Maarn. Voor Peter ideaal, het is voor hem iedere keer weer uiterlijk een half uurtje rijden.

NIEUWE GERECHTEN Peter is een vrolijke man die altijd in is voor een praatje. En hij is altijd op zoek naar nieuwe gerechten. Vooral de ovengerechten die hij klaar-om-in-de-oven-te-schuiven aanbiedt, wisselen regelmatig van samenstelling.

Peter: ,,Een topper, nee die heb ik niet. Maar als je eenmaal mijn bami met garnalen en saus hebt geproefd, ga je nooit meer naar de Chinees. Vis is licht verteerbaar en snel eenvoudig klaar te maken. Kijk maar eens op mijn site, daar staat precies hoe je binnen tien minuten een lekker visje bakt. De kant-en-klare ovengerechten inclusief aardappels en groenten zijn ook populair. Maximaal tien minuten in de oven en je gezonde maaltijd is klaar. Dat spreekt de mensen aan.''

Peter is geen fan van knallers en dagaanbiedingen. ,,Dan moet je toch ergens rommelen met de prijs, dat wil ik niet'', is zijn stelling. Hij levert goede kwaliteit tegen een nette prijs. Daarmee heeft hij de waardering binnen zijn klantenkring opgebouwd.

Peter: ,,Ik kom uit Spakenburg en dat is natuurlijk visserij. Mijn ene opa had een eigen kottter, mijn andere opa was visverkoper. Maar mijn vader had een heel andere baan. Toen ik begon moest ik naar de bank voor een lening en naar de Kamer van Koophandel voor een nummer. Ik ben met niets begonnen. Ik heb altijd wel met wat ouder personeel met ervaring gewerkt. Ook dat vind ik belangrijk. Elianne draait bijvoorbeeld al 16 jaar mee. En het laatst is Marit aangenomen. Zij is wat jonger, maar leert snel. Mede dankzij onze medewerkers en onze trouwe klanten hebben mijn vrouw Elles en ik dit zo op kunnen bouwen.''

Voor Peter is dit alleen al reden genoeg om op de dag van de RTL-opnamen de klant eens goed in het zonnetje te zetten. Hij gaat ouderwets zalm roken en andere lekkere vishapjes bij zijn viskraam uitdelen. ''Je moet de mensen lekker maken, dan nemen ze automatisch iets extra mee'', besluit hij met een lach. Peters Vis maakt er ook op andere dagen iedere keer weer een feestje van.

a        [Meer informatie is te vinden op www.petersvis.nl.