• Caro van den Berg

'Cranio Sacraal therapie is effectief'

Zelfherstellend vermogen activeren

Caro van den Berg

Tot januari 2017 neemt ze de praktijk aan de Acacialaan van haar collega Marjon Douffet waar.

Als opgeleid fysiotherapeut weet Buck helder de werking van de Cranio Sacraal (Cranio) uit te leggen. ,,Soms gaan klachten niet over of ontstaan ze plotseling. Die klachten kunnen variëren van hoofd-, rug- of buikpijn tot spanningsklachten en het gevoel niet lekker in je vel te zitten. Bij kinderen kan dit zich bijvoorbeeld uiten door boosheid, onrust, obstipatie, buikpijn et cetera. Dan is het raadzaam om verder te kijken of er niet meer aan de hand is."

Ze legt uit dat er naast de ademhaling en de hartslag een derde lichaamssysteem bestaat: het ritme van het hersenvocht.

BALANS ,,Dat ritme is door het hele lichaam te voelen, omdat je overal bindweefsel hebt", legt Buck uit. ,,Als je je handen op je hoofd legt en even de tijd neemt, voel je je schedel uitzetten en inkrimpen." Bindweefsel is volgens Buck dan ook de bindende factor in het lichaam. ,,Het beschermingsvlies dat om alle organen, spieren en zenuwen in het lichaam zit. Normaal herstelt het lichaam zichzelf, maar in een periode van spanning zie je vaak dat de balans weg is, waardoor de emotie in het bindweefsel gaat zitten."

POSITIEVE RESULTATEN Als fysiotherapeut werkte zij jaren bij een praktijk in Amsterdam. Nadat haar collega in de VS in aanraking kwam met een groep osteopaten, werd besloten de CranioSacraal therapie in Nederland te introduceren. Buck volgde de opleiding en is enthousiast over de resultaten. Iedere nieuwe afspraak in haar praktijk begint met een vraaggesprek. ,,Daarna gaat de cliënt op de behandeltafel en ga ik op zoek naar spanningsplekken in het lichaam. Dan probeer ik het bindweefsel los te krijgen."

Veel problemen weet ze met Cranio op te lossen. ,,Ik behandel bijvoorbeeld een mevrouw met Parkinson. Zij ervaart sindsdien veel meer rust in haar lichaam." Ook kinderen behandelt ze met succes. ,,Bij volwassenen, maar zeker bij kinderen zie je vaak dat psychische problemen zich uiten in lichamelijke klachten." Bij een behandeling met Cranio wordt meestal snel duidelijk of het effect heeft. ,,Na drie behandelingen moet je merken of het goed voor je is. Sommige mensen merken het gelijk, anderen iets later."

Buck is eerlijk en realistisch: ,,Vaak los ik problemen op, maar soms lukt het ook niet. Mijn streven is in ieder geval om het lichaam weer in staat te stellen zichzelf te herstellen."

a [Cranio Sacraal Therapie Acacialaan 15 Doorn Tel: 06- 21908310 mea@buckonline.nl www.buckcranio.nl