• Caro van den Berg

Alting biedt ruimte voor het afscheid

DRIEBERGEN Meedenken, ruimte voor persoonlijke wensen, rust en kosteloze nazorg op maat, kenmerken de zorg van Alting Uitvaarten. De Utrechtse uitvaartonderneming, opgericht door Hiske Alting, biedt met de komst van Pauline Res zichtbare begeleiding binnen deze regio. ,,Dit is een prachtig vak waarbij je je ervaring en vaardigheden kan inzetten. Wij proberen er professioneel in te staan en mensen te steunen".

door Caro van den Berg

Negen jaar geleden startte Hiske Alting (60) met haar gelijknamige uitvaartonderneming. ,,Na jaren als organisatie adviseur in het onderwijs gewerkt te hebben, gevolgd door een periode in Frankrijk, was dit voor mij een soort late roeping". Sinds een jaar werkt ze nauw samen met Pauline Res (52). Voor haar betekende de keuze voor dit beroep het einde van een zoektocht. ,,Door de ervaring met de uitvaart van mijn vader werd ik wakker. In twee uur tijd was alles door de uitvaartbegeleider geregeld. De mogelijkheden werden ons niet voorgelegd, en voor we het wisten was mijn vader al overgebracht naar het uitvaartcentrum". Met haar achtergrond en ervaring in evenementen organisatie was dit voor haar de directe stimulans om te kiezen voor het beroep van uitvaartbegeleider. ,,Omdat het ook anders kan". Na een zeer positief ervaren stageperiode bij Alting werd duidelijk dat dit haar plek was. ,,Alting biedt diepgang, en is uniek door de wijze waarop met mensen wordt omgegaan".

Voorgesprekken De dagen tussen overlijden en uitvaart zijn ondanks het verdriet ook vaak dagen van saamhorigheid. ,,Onze begeleiding is erop gericht om nabestaanden tijdens deze momenten alle ruimte te geven". Stap voor stap worden tijd en rust ingebouwd om bewuste keuzes te maken. ,,Wij proberen aan te voelen waar nabestaanden naar op zoek zijn". Res noemt als voorbeeld de uitvaart van iemand die graag op het water verbleef. Omdat op de begrafenislocatie geen water was werd de kist in een boot geplaatst die vervolgens op een trailer achter de bus aanreed. ,,De nabestaanden waren enorm dankbaar dat we meegedacht hadden om dit mogelijk te maken". Bij thuisopbaring wordt altijd gevraagd of de familie mee wil helpen bij de verzorging. ,,Het zijn vaak de kleine dingen die mensen niet meer vergeten".

Naast het houden van voorgesprekken en een nagesprek na de uitvaart, is ook de nazorg bij Alting uniek. ,,Vijf maanden na het overlijden zie je vaak dat het stiller wordt rond de nabestaanden. Vanuit de omgeving gaat iedereen door met zijn eigen leven, en ook het regelwerk loopt dan ten einde. Wij bieden na deze periode verschillende vormen van nazorg aan en leggen contact met degene die deze begeleiding vormgeeft. Er is een aanbod voor kinderen, ouderen, individueel en in groepsverband. Kosteloos, want het is onderdeel van onze begeleiding", aldus Alting.

Alting Uitvaarten, Geertekerkhof 3, Utrecht, www.altinguitvaarten.nl; info@altinguitvaarten.nl, tel. 06-45363220

Fotobijschrift: Hiske Alting (links) en Pauline Res bieden unieke uitvaartbegeleiding op maat.