• Monika Knottnerus

'Wie heeft dit verzonnen?'

HEUVELRUG De voorjaarscompetitie tennis is halverwege. Dat het besluit van de tennisbond om een nieuwe telling te introduceren niet bij alle tennissers in goede aarde valt, blijkt uit een rondje langs de tennisbanen op de Heuvelrug.

Jurgen van Teeffelen

Compact spelen? Hè, wat is dat dan?" De vier tennissers van de Kleimeppers uit Ochten kijken alsof ze water zien branden wanneer Jean-Paul Fonteijn hen vertelt over de telling die ze vanmiddag gaan hanteren. Fonteijn is captain van een 35+ team van Manger Cats, één van de tennisverenigingen die gekozen heeft om haar thuiswedstrijden compact te spelen. Het is een zonnige zondagmiddag op het park aan de Arnhemse Bovenweg in Driebergen, rond de klok van tweeën. Voordat de tennissers de degens gaan kruisen voor hun derde competitiewedstrijd van het seizoen, genieten ze op het terras van appeltaart en koffie.

,,Wie heeft dit verzonnen?", vraagt één van de Ochtense tennissers. ,,Jullie zelf? Om op tijd voor het avondeten te zijn zeker", grinnikt hij. ,,Nee hoor, de tennisbond heeft het ingesteld." Fonteijn overhandigt hem een flyer met daarop tekst en uitleg over het compact spelen. ,,Oh, dus we spelen bij deuce een beslissend punt en in plaats van een hele derde set een tiebreak tot de tien. Kortere wedstrijden dus. Prima, daar zijn deze oudjes eigenlijk wel blij mee."

OPLOSSING Terwijl men op de tennisbanen in Ochten in het weekend een kanon kan afschieten - het herenteam is het enige competitieteam van de vereniging - is het bij Manger Cats juist volle bak, zegt voorzitter Monique de Jonge. ,,Vooral de vrijdagavondcompetitie is zo populair dat we binnenbanen moeten huren om alle teams kwijt te kunnen." Toen de tennisbond dit jaar compact spelen introduceerde, was dat dus een goede oplossing. De Jonge: ,,De bond moest ook wel met iets komen. Ze willen graag dat meer leden competitie gaan spelen omdat die langer op tennis blijven. Maar dan moet je wel genoeg plek op je park hebben." De Jonge geeft aan dat Manger Cats op alle competitiedagen (dinsdag tot en met zondag) overgegaan is op compact spelen.

LUDENTI Drie kilometer oostwaarts kampt Ludenti met hetzelfde capaciteitsprobleem op de vrijdagavond, vertelt technische commissie voorzitter Dennis Dral. ,,In het verleden moesten we teams uitloten omdat we geen ruimte hadden, met compact spelen kunnen we meer wedstrijden aan." Op andere dagen houdt de Doornse tennisclub de 'oude' telling nog aan maar Dral hoort ook daar geluiden van leden die liever compact willen spelen. ,,Veel competitiespelers zijn de lange dagen op de tennisbaan zat. Ze willen de competitiedagen beter kunnen plannen, daar helpt compact spelen bij."

Bij Risenborgh klinken echter weer heel andere geluiden. Op de buitenbanen van Hoenderdaal legt bestuurslid Anniek Ranke uit dat de Driebergse tennisvereniging voor het begin van de competitie aan haar teams de keuze voor compact spelen heeft voorgelegd maar dat de meerderheid hier niet aan wilde. ,,De consequentie is wel dat de wedstrijden wat langer kunnen duren maar dat komt het wedstrijdelement en de spanning ten goede", vindt Ranke. Risenborgh heeft geen spijt van het besluit. Ranke: ,,Onze ervaring tot nu toe is dat ook de bezoekende teams het erg fijn vinden om gewone games te spelen en daar optimaal gebruik van maken. Met regelmatig deuce, voordeel, deuce, nadeel, deuce, etcetera dus."

NIET EENDUIDIG Of compact spelen nu wel of niet een zegen voor de tennissport is, eenduidig wordt het op de tennisparken op de Utrechtse Heuvelrug nog niet toegepast. Bij LTV Maarn spelen de thuisteams bijvoorbeeld alleen op de zaterdag compact, vertelt voorzitter van de competitiecommissie Peter van der Velpen. Het besluit van de bond om de tennisverenigingen deze mogelijkheid te geven, draagt duidelijk niet zijn goedkeuring. ,,De bond loopt weg van haar verantwoordelijkheid om éénduidigheid in deze sport te bereiken. Nu kunnen de verenigingsbesturen worden aangesproken op hun handelen om wel of niet compact te spelen."

RATJETOE ,,De tenniscompetitie is een ratjetoe geworden", constateert oud-medewerker van de tennisbond Peter Noomen 's avonds op het terras van Manger Cats. ,,Tennissers hadden al te maken met verschillen in ondergrond en soorten ballen, nu is daar ook nog een alternatieve telling bij gekomen." Noomen en Fonteijn zitten met hun Ochtense tegenstanders na te babbelen, bier en bitterballen binnen handbereik. Het is half negen. Alleen op baan 4 speelt het eerste herenteam van Manger Cats nog hun laatste dubbel. De stand is 5-5 in de derde set. ,,Maar hé", zegt een van de Ochtenaren verbaasd, terwijl hij vermoeid uit zijn stoel opstaat. ,,Waarom spelen zij niet compact?" Voorzitter De Jonge pareert zijn vraag met een uitbundige lach. ,,Voor ons eerste team maken we graag een uitzondering. Zij spelen een hoog niveau en het zijn jonge jongens allemaal, die kunnen lange wedstrijden nog prima aan."