• Zinloze beschadigingen aan het kunstgrasveld van FC Driebergen

    FC Driebergen

Vandalisme bij voetbalclub

DRIEBERGEN Diverse sportverenigingen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug hebben te maken met overlast en vernielingen aan de accommodaties. Op sportpark De Woerd zijn de kunstgrasvelden van voetbalvereniging FC Driebergen meerdere malen vernield.

Danny van der Linden

Vaak gaat het om brandgaten of glaswerk dat kapot is gegooid op de velden. Ook het zogenaamde REMU-veld, waar de voetbalclub trainingen afwerkt krijgt het te verduren. Er is de afgelopen weken meerdere keren opgemerkt dat het veld als dumpplaats voor afval is gebruikt.

De gemeente is als eigenaar van het sportpark verantwoordelijk voor het onderhoud van de velden. De politie controleert momenteel met regelmaat het terrein. Er zijn al meerdere boetes uitgedeeld. Ook HDS uit Leersum kampt met de problematiek. Ook daar zijn de laatste weken meerdere keren beschadigingen aangericht. De bestuurders van beide voetbalverenigingen roepen vandalen op hun sportterreinen niet meer lastig te vallen. De kosten van vernielingen kunnen enorm oplopen.

VOETBALFEEST Ondanks de vernielingen lijkt de voetbalpret in Driebergen niet in gevaar te komen. Afgelopen weekend nog waren ruim zeventig jongens en meisjes aanwezig op sportpark De Woerd tijdens het jaarlijkse pupillenweekend. Veertig kinderen bleven logeren in tenten op het sportveld.

Hoewel er bij FC Driebergen, ondanks meerdere pogingen, niemand bereikbaar was voor commentaar lijkt de start van het voetbalseizoen dus niet in gevaar te komen. Pas eind september staan de eerste competitiewedstrijden in het amateurvoetbal op het programma. Wel zullen er in de maand augustus al trainingen en bekerduels worden afgewerkt op sportpark De Woerd.

KORFBALVELD ONGEMOEID Naast de voetbalvelden van FC Driebergen speelt korfbalvereniging Dalto haar thuiswedstrijden. ,,Dit probleem speelt bij ons niet", laat Ben Mansvelder desgevraagd weten.

De woordvoerder van de korfbalclub weet niet waar dat aan ligt. ,,Vanaf het voetbalveld ben je zo op ons terrein. Ik heb geen idee waarom FC Driebergen nu doelwit lijkt te zijn. Vervelend is het wel." In het verleden heeft Dalto ook regelmatig overlast ervaren van hangjongeren. ,,Met alle gevolgen van dien", zegt Mansvelder. ,,Wij zijn blij dat het ons tot nog toe bespaart blijft."

Vandalisme op sportparken is niet alleen aanwezig op de Utrechtse Heuvelrug. Enkele dagen geleden werd er in Haarlem nog een dug-out in brand gestoken bij de voetbalclub EDO en enkele jaren geleden ging het dichter bij Driebergen regelmatig mis in Veenendaal. Daar huurde voetbalclub VRC zelfs een beveiligingsbedrijf in die in de vakantieperiodes extra controles uitvoerde en mensen wegstuurde als ze niks op het sportpark te zoeken hadden.