• Docent Kirsten Hoogland helpt kleuter Milou bij haar stappen in de ‘zone van de naaste ontwikkeling’.

    Hanny van Eerden

Thuis door corona: 'Stop niet met bewegen'

DOORN Stop niet met bewegen en maak hiervoor ook tijd met de allerkleinsten. Dat zeggen Unitas peuter- en kleutergymdocenten Yvonne Koper en Kirsten Hoogland als reactie op het staken van de gymlessen voor de Utrechtse Heuvelrug in Doorn. Unitas stopt tot en met 6 april met alle trainingen en met door de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU) georganiseerde wedstrijden. Dit conform de boodschap tijdens de landelijke persconferenties van 12 en 15 maart over de te nemen maatregen tegen de uitbraak van het coronavirus.

Hanny van Eerden

„De volksgezondheid staat nu op nummer één," zeggen Koper en Hoogland. „Dat betekent ook dat voldoende beweging niet mag verdwijnen uit het dagelijks leven. Het is goed te zien dat met de verbeterende weersomstandigheden kinderen zich storten op hun buitenspeelgoed. We zien er al veel springen op trampolines en gebruik maken van klimrekken. Ook zagen we 'en passant' een jongetje - met hulp van een vader - een handstand oefenen op een fietsenrek." Voor sport en bewegen máák je tijd, volgens de docenten. „Het geeft je onder alle omstandigheden een beter gevoel," benadrukken zij. „Je kunt deze goede gewoonte niet jong genoeg leren ervaren. Bewegen heeft een positief effect op een ieders mentale en fysieke gezondheid."

VERBETERDE CONCENTRATIE Sinds Unitas en de KNGU in 2019 een meerjarig samenwerkingsverband zijn aangegaan om peuters in Doorn en omgeving vroegtijdig beter te leren bewegen, raken steeds meer ouders overtuigd van het belang hiervan. Al snel gaf een toenemend aantal aanmeldingen voor het behalen van een nijntje beweegdiploma hiervan blijk. Een deel van de eerste deelnemertjes ging bovendien daarna door met kleutergymnastiek, naast het maken van een start met zwemlessen. „Veel ouders weten intussen dat kinderen hun energie kwijt moeten kunnen, en dat hun motorische en cognitieve ontwikkeling met elkaar in wisselwerking zijn," zeggen Koper en Hoogland. „Wie sport kan zich beter concentreren op zijn lesstof. Leren doen kinderen ook tijdens gym."

GRENZEN LEREN KENNEN De docenten zoeken steeds naar aansluiting op de belevingswereld en de belangstelling van de jongste jeugd. Zo bieden zij hoepels aan als een autostuur, laten zij onder het mom van een circus de kinderen met een parapluutje balanceren op de evenwichtsbalk en veroorzaken zij sneeuwpret met uiteenlopende piepschuimcreaties. „Kinderen verleggen graag hun grenzen," weet Koper. „Daartoe brengen we hen stap voor stap in de 'zone van de naaste ontwikkeling' (ZNO) volgens het beproefde concept van pedagoog Lev Vygotsky. Want wat je al goed beheerst, is geen uitdaging meer en kan zelfs je interesse doen verflauwen. Voor wie eerst wat huiverig is, maken we het minder spannend met meer hulp. Initieel niet durven mag nooit de oorzaak zijn van een leven lang te weinig bewegen." Ook moeten de jongens en meisjes hun grenzen leren kennen, volgens Koper. „Zo richten we ons onder meer op veilig leren vallen en op het aanleren van sociale vaardigheden. Ze moeten ieder rustig op hun beurt kunnen wachten en elkaar leren helpen."

Bij Unitas peutergym is altijd een (groot)ouder betrokken. De kleutergymdocenten hebben tijdens de lessen assistentie van Vera Bosboom. Of de kleutergymlessen na 6 april weer beginnen, hangt af van het besluit van de Rijksoverheid. Unitas heeft voor de peutergym een nieuwe start gepland per september. Meer informatie biedt www.unitasdoorn.nl.

Label:

Coronavirus