• Ook de kantine van Dalto ligt er verlaten bij.

    Danny van der Linden

Coronavirus legt sport lam; stilte op sportpark De Woerd

DRIEBERGEN Het coronavirus heeft een deel van het openbare leven lamgelegd. Dat is ook merkbaar bij de sportverenigingen in Driebergen. Waar normaal gesproken jong en oud zich in het zweet werkt, is het momenteel stil. ,,Een hele vervelende tijd", vindt Helen van Nunen van FC Driebergen.

Danny van der Linden

,,Ook bij ons ligt alles stil." De voetbalcompetitie is vooralsnog tot 6 april opgeschort. ,,Maar het kan ook langer gaan duren. Wij houden daar wel rekening mee. In dat geval zou er een streep gaan door het schoolvoetbaltoernooi dat op 15 en 22 april op het programma staat."

Eerder al werd duidelijk dat de voetbalclinic voor schoolkinderen niet door kon gaan. ,,Alles is stil komen te staan", aldus Van Nunen. ,,Ook in sociaal opzicht is het anders. Veel leden hebben natuurlijk wel contact met elkaar via telefoon en Whatsapp, maar elkaar ontmoeten op de training en in de kantine is er niet bij. Dat vinden veel van onze leden lastig."

VRAGEN Ook bij de sportverenigingen leven veel vragen. Zo vraagt Helen van Nunen zich af of de voetbalcompetitie nog wel afgemaakt kan worden. ,,Dat leeft wel bij onze leden", zegt zij. ,,Maar het is heel lastig: je wilt je leden goed informeren, maar er is nauwelijks informatie beschikbaar. Wij hebben dit natuurlijk ook nog nooit meegemaakt, dus we moeten alles ontdekken."

Bij FC Driebergen komt in elk geval creativiteit naar boven. ,,Mensen willen wel fit blijven en gaan thuis dingen doen om te bewegen en spieren te trainen. Als vrouwenafdeling hebben we ook regelmatig contact om ideeën die dat stimuleren te delen, maar het is natuurlijk anders dan twee keer per week met elkaar trainen op het voetbalveld", aldus Van Nunen.

PROMOTIE Ook bij korfbalvereniging Dalto/Klaverblad Verzekeringen zijn alle activiteiten geschrapt. ,,Flink balen", zegt bestuurslid Ben Mansvelder. ,,We hebben als Dalto een brief aan de korfbalbond gestuurd waarin we vragen zoveel mogelijk duidelijkheid te geven, al begrijpen we dat die ook niet veel weten."

De korfballers maken goede kans dit zaalseizoen de felbegeerde promotie naar de Korfbal League te behalen. ,,Het zou zuur zijn als dit seizoen over moet worden gespeeld. Ook spelen zonder publiek vind ik geen optie. Onze wedstrijden in de play-offs trekken duizend supporters, je kunt je niet voorstellen dat je in een lege sporthal moet spelen."

,,Veel leden, waaronder ik, missen het contact met andere leden enorm", weet Mansvelder. ,,Al ontstaan er ook weer leuke alternatieven. De traditionele vrijdagmiddagborrel vond afgelopen week via Skype plaats." Volgens de bestuurder zijn er ook veel praktische zaken waar de korfbalvereniging mee te maken heeft. ,,Wij hebben zaalhuur tot een bepaalde datum. Daarna is het veldseizoen (dat is inmiddels afgelast, red). Voor ons is dat weer belangrijk vanwege de omzet in de kantine. Bovendien hebben we afspraken met sponsors. Het zijn allemaal zaken waar we tegenaan lopen."

OPROEP Zowel Van Nunen als Mansvelder merken op dat zowel FC Driebergen als Dalto er op willen wijzen dat Sportpark De Woerd is afgesloten. ,,Dat is niet voor niets", merkt Van Nunen op. ,,Toch zien we dat jongeren over de hekken klimmen om een balletje te trappen." Mansvelder begrijpt dat. ,,Het is mens eigen om elkaar op te zoeken, maar ik wil toch benadrukken dat het voor iedereen belangrijk is om te beseffen dat het niet verstandig en veilig is om elkaar op te zoeken."

Beide verenigingen vragen jongeren en hun ouders om hun verantwoordelijkheid te nemen. ,,En dan hopen we elkaar na deze crisis weer te treffen", zegt Mansvelder. ,,Ik kan niet wachten tot het zo ver is. Maar wel op de juiste manier en in goede gezondheid."

Label:

Coronavirus