• Privebezit Pitlo

Marieke Pitlo blijkt een duizendpoot

AMERONGEN Een paar keer per week rijdt Marieke Pitlo van Tiel naar Amerongen om vervolgens op hockeyclub De Haaskamp haar werkzaamheden te verrichten. Wie denkt dat het bij één taak blijft, heeft het volledig mis. De 44-jarige is een duizendpoot en heeft op de club diverse taken. ,,Ik doe het voor de spelers op het hockeyveld. Hen gun ik een mooie ervaring met de sport waarvan ik zo hou."

Jeroen van der Veer

 

De club is niet groot en daarom rust er veel werk op de schouders van een kleine club fanatieke vrijwilligers. Daarvan is Pitlo er één en gemiddeld is ze zo'n twintig uur per week bezig op of met de vereniging. ,,Naast mijn fulltime baan", lacht de inwoner van Tiel. ,,Het is soms passen en meten, maar tot nu toe lukt het redelijk."

 

OP DE JUISTE PLEK Als antwoord op de vraag wat voor werkzaamheden ze allemaal verricht, komt er een waterval aan functies. Zo zit ze in de arbitragecommissie en regelt ze vrijwel alles voor de zaalcompetitie. Daarnaast is zij het hoofd van de technische commissie, traint Pitlo keepers vanuit haal rol als keeperstrainer, coacht ze ook nog eens en zo nu en dan wordt er een wedstrijd gefloten. ,,Maar het allerbelangrijkste is het zelf hockeyen. Dat blijft natuurlijk het leukst."

Ondanks dat er een vereniging bij haar om de hoek zit, kiest Pitlo ervoor om De Haaskamp te helpen door middel van vrijwilligerswerk. Een bewuste keuze, legt ze zelf uit: ,,Wij moesten wel eens tegen de club bij mij uit de buurt spelen en dat was nooit gezellig. Hier bij De Haaskamp kan ik lekker mijn ding doen, wordt het gewaardeerd en maken we stappen. Bovenal is het een familieclub met ambities en daarbij zijn er korte lijntjes. Dat maakt het extra leuk."

 

DOCHTERTJE Toch moet ze wel eerlijk bekennen dat het zo nu en dan wat veel is. ,,Ik hoop dan ook dat er nieuwe vrijwilligers opstaan. Niet omdat ik het niet leuk vindt, maar omdat er met vers bloed ook nieuwe ideeën komen."

Dat ze veel met de vereniging bezig is, wordt duidelijk als Pitlo vertelt over haar 5-jarige dochter. ,,Zij zei laatste 'Mama, je leert iedereen hockey en mij niet'. Daarin had ze wel gelijk, maar ze moet eerst haar zwemdiploma halen voordat ze op hockey mag. Bij De Haaskamp? Nee, zij gaat in verband met sociale contacten wel in Tiel spelen."

 

KENNISOVERDRACHT Toch hoef De Haaskamp niet bang te zijn dat Pitlo dan vertrekt. ,,Toen ik trouwde, zei mijn moeder tegen mijn man dat hij dan ook met de sport trouwde. Ik blijf zeker betrokken bij de club en blijf ook zelf spelen. Voor dit balspelletje heb ik alles over, maar mijn dochter gaat boven alles."

Maar daar wil Pitlo nog niet aan denken. De vereniging in Amerongen is haar clubje geworden en die warme gevoelens koestert ze. ,,We zijn niet groot, maar halen wel het beste eruit.

Het is elke keer weer een uitdaging om stappen te maken en daar ga ik graag voor. In het verleden heb ik veel geleerd en die kennis wil ik overdragen."

In de serie Clubgezichten portretteren we de gouden vrijwilligers uit de sport. Elke vereniging heeft er wel een paar. Iedereen kent hem of haar wel, het gezicht van jouw club. Elke donderdag in Nieuwsblad De Kaap/Stichtse Courant en online gebundeld in dit dossier. Tips? Mail de redactie: dekaap@bdu.nl o.v.v. Clubgezichten.

Label:

Clubgezichten