• Thijs van Hofweegen uit Maarn hoopt op de Paralympische Spelen in Rio als zwemmer een medaille te behalen.

  BDU
 • Thijs van Hofweegen uit Maarn hoopt op de Paralympische Spelen in Rio als zwemmer een medaille te behalen.

  BDU
 • Thijs van Hofweegen uit Maarn hoopt op de Paralympische Spelen in Rio als zwemmer een medaille te behalen.

  BDU
 • Picasa
 • Picasa
 • Picasa

Maarn zwaait zwemmer uit naar Rio

MAARN Ze zijn in Maarn maar wat trots op Thijs van Hofweegen (19). Nog nooit eerder kwam het voor dat een plaatsgenoot zich als zwemmer kwalificeerde voor de Paralympische Spelen die van 8 tot en met 17 september in Rio de Janeiro worden gehouden.

Reden genoeg om Van Hofweegen afgelopen zondag uitbundig uit te zwaaien, vonden verschillende inwoners van het dorp in de Utrechtse Heuvelrug. ,,Het doel was om hem een hart onder de riem te steken'', zegt betrokkene Rene Leget. ,,De weg naar Rio was lang, vermoeiend, maar zeker de moeite waard, nu Thijs Rio heeft gehaald.'' Van Hofweegen en zijn thuisfront kregen het niet cadeau. Dag in, dag uit moest er worden getraind in het zwembad.

Toch is het Thijs zelf die door veel doorzettingsvermogen de zwemtop heeft weten te bereiken. Hij is door diepe dalen heen gegaan, want door zijn motorische beperkingen (Thijs heeft cerebrale parese, als gevolg van hersenbeschadiging bij de geboorte) heeft hij veel barrières moeten overwinnen. Zo had hij aanvankelijk veel moeite met de start. Door zijn langzamere reactiesnelheid ligt hij later in het water dan de concurrenten en ook het keren leverde aanvankelijk problemen op. ,,Je moet dan tellen tot vijf, maar Thijs deed dat zo snel dat hij nog niet bij het keerpunt was. Dat probleem is inmiddels opgelost'', vertelde zijn moeder Hanneke Suvaal tijdens een toespraak op de uitzwaaibijeenkomst.

Suvaal vertelde dat het zeker zeven jaar heeft geduurd voordat haar zoon zijn a-diploma behaalde. ,,Als je hem nu ziet zwemmen dan is dat haast niet voor te stellen." Van Hofweegen maakte daarna een razendsnelle ontwikkeling door. Hij won de ene na de andere medaille en de persoonlijke records werden om de haverklap verbeterd. Inmiddels is hij een allround wedstrijdzwemmer die op zes afstanden in Rio in actie komt: 100 meter rugslag, 50 meter vrije slag, 400 meter vrije slag, 100 meter schoolslag, 100 meter vrije slag en 4 maal 100 meter wisselslag estafette.

De goedlachse Van Hofweegen is weliswaar enthousiast, maar ook realistisch. In een interview geeft hij ruiterlijk toe dat het behalen van goud het doel is, maar hij realiseert zich ook dat de concurrentie moordend is en dat hij al blij is met welke medaille dan ook. ,,Brons zou al heel mooi zijn'', zegt hij. Terwijl de valide sporters volop in de race zijn voor de medailles, zit Van Hofweegen nog midden in de voorbereiding. Zondag vertrekt hij voor een trainingskamp van drie weken naar Portugal. Daar wordt hij op scherp gezet, want in de deze sport moet je op tijd pieken.

Van Hofweegen heeft er zin in. Twee keer twee uur per dag legt hij zijn baantjes in hoog tempo af. Hij heeft het er allemaal voor over om het ultieme doel te bereiken: het winnen van een medaille, bij voorkeur goud.