• Jeroen van der Veer

'Ik sla geen dag bij HDS over'

LEERSUM In de serie 'Clubgezichten' portretteren we de gouden vrijwilligers uit de sport. Elke vereniging heeft er wel een paar. Iedereen kent hem of haar wel, het gezicht van jouw club. Deze week Gerard Thiem van HDS.

Jeroen van der Veer

LEERSUM Wie bij HDS in de voetbalkantine komt, heeft grote kans dat Gerard Thiem tegen het lijf gelopen wordt. De 74-jarige vrijwilliger is elke dag bij de club uit Leersum te vinden en bij hem staat vrijwel alles in het teken van HDS. Samen met zijn partner eet hij tussen de middag warm, zodat hij 's avonds bij de club een simpele boterham kan eten. ,,Dan heb ik meer tijd om mijn dingetje te doen."

 

Het is dan niet voor niets dat de goedlachse Thiem eerst de credits aan zijn partner wil geven, voordat hij wil spreken over zijn werkzaamheden bij HDS. ,,Het is leuk dat ik nu in het zonnetje sta, maar daar hoort eigenlijk mijn vrouw te staan. Door haar is dit mogelijk. Er zijn zelfs dagen, en dan vooral de zaterdag, dat ik de gehele dag weg ben. Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat."

Want dat Thiem veel bij de voetbalclub is, is een understatement te noemen.  Letterlijk elke dag is hij er te vinden en dat begon op 53-jarige leeftijd. ,,Ik verhuisde vanuit Zeist naar hier en heb mij direct bij HDS gemeld. Hier werd ik met open armen ontvangen en ben er nooit meer weggegaan."

GROTE LEEGTE Dat is voor de vereniging maar goed ook, want anders kwam er een grote leegte. Thiem kan zijn werkzaamheden niet eens opsommen. Zelfs als hem gevraagd wordt wat hij niet doet, moet de voetballiefhebber lang nadenken. ,,Fluiten en lijnen trekken", zegt hij na enige aarzeling. ,,Dat is eigenlijk het enige. Voor de rest heb ik alles wel al een keertje gedaan. Eigenlijk doe ik hier alles wat anderen niet doen."

Wat begon met jeugdtrainerschap en lid van de jeugdcommissie, veranderde al snel in het manusje van alles. Zo staat de 74-jarige nog elke woensdag op het voetbalveld als hij de mini's training geeft. ,,In het eerste speelt nu Sebastiaan van de Berg. Die heb ik bij de mini's leren voetballen. Van dat soort dingen kan ik echt genieten."

Zoals gezegd; Thiem slaat geen dag bij HDS over. Iedere dag is hij (wel even) op het sportcomplex te vinden en daarbij bedenkt hij vaak dingen die goed zijn voor de club. Zo zit er onder de kantine, bij de kleedkamers, een hok met enorm veel voetbalschoenen. ,,Kinderen groeien snel uit hun schoenen, terwijl ze nog niet kapot zijn. Dat is toch doodzonde. Daarom kunnen ze die bij mij inleveren en dan mogen ze een maatje groter uitzoeken. Ik denk dat hier wel tachtig paar staan."

VOLDOENING Aan stoppen moet Thiem nog lang niet denken en zolang de gezondheid het toelaat, is hij nog altijd elke dag bij de club te vinden. ,, Gelukkig hebben wij hier bij de vereniging redelijk wat vrijwilligers, maar over het algemeen is het een uitstervend ras. Dat is jammer, want je haalt er enorm veel voldoening uit. Zo zou ik echt niet weten wat ik moet doen zonder HDS. Oké, dat is niet helemaal waar. Dan zou ik meer aandacht aan mijn vrouw schenken, maar je begrijpt vast wat ik ermee bedoelde te zeggen. HDS is gewoon mijn dingetje geworden."

Label:

Clubgezichten