• Fotokring Heuvelrug
  • Fotokring Heuvelrug
  • Fotokring Heuvelrug
  • Fotokring Heuvelrug
  • Fotokring Heuvelrug
  • Fotokring Heuvelrug
  • Fotokring Heuvelrug
  • Fotokring Heuvelrug
  • Wim Engelaer

Iedereen geniet bij Heuvelrugloop

MAARN Stralend weer, het maximale aantal lopers, veel toeschouwers langs het parcours en op de terrassen rond start en finish. Kortom de 12e Heuvelrugloop is een succes geweest.

Toptijden worden nooit gelopen op de verschillende afstanden. Door de mulle bospaden en hoogteverschillen leent het parcours zich daar niet voor. Tevredenheid is er desondanks alom bij de lopers, de prachtige natuur, kleinschaligheid en goede sfeer zijn kenmerkend voor het grootste sportevenement van Maarn.

KRACHT ,,Deze week is de evaluatie geweest en hebben we geconcludeerd dat dat ook onze kracht is", aldus Bertjan Sneller die vanaf nu het voorzitterschap van de Stichting Heuvelrugloop overneemt van Kees Sijssens. ,,Hoewel de belangstelling groot is, willen we niet meer dan duizend lopers ontvangen. De 10 en 21 km kennen al zoveel deelnemers die vanaf de Kapelweg de smallere Buurtsteeg in moeten, daar zitten we echt op het maximum. Bovendien is het op deze manier niet ontwrichtend voor het dorp."

FAMILIE Populair onder de iets minder getrainde lopers is de 4,2 km en altijd vertederend zijn de jonge lopers - al dan niet met ouders - tijdens de Scholierenloop. Alle basisscholieren kunnen zich hiervoor inschrijven, alhoewel deze leeftijdscategorie ook op de langere afstanden voorbijkomt. Families lopen mee, collega's maken er een teamuitje van en individuele lopers komen uit het hele land, zelfs van over de grens. ,,Een derde van de lopers komt uit de directe omgeving en daarmee is het ook echt een lokaal feest."

Dat laatste is ook te merken aan het enthousiasme van de omwonenden. ,,Die vragen spontaan of ze een waterpost mogen inrichten voor hun huis. Een geweldige steun voor de lopers, zeker bij het warme weer."

GEOLIEDE MACHINE Sneller: ,,Als loper, als vrijwilliger op posten en als bouwer van de start/finish locatie ben ik al jaren betrokken bij de Heuvelrugloop. Voor het eerst keek ik bij deze keer echt mee achter de schermen, waar ieder een eigen verantwoording heeft en z'n taak met overtuiging uitvoert. Er gebeurt ontzettend veel zelfstandig door alle bestuursleden. Ik kom wat dat betreft in een geoliede machine." Ruimte voor verbeterpuntjes is er altijd en daar heeft een nieuweling weer een ander oog voor. ,,Het belangrijkste voor mij is echter de kwetsbaarheid van de organisatie verminderen."

DUBBELROLLEN De nieuwe voorzitter doelt hiermee op het inbouwen van meer dubbelrollen, zodat er bij wisseling van de wacht of onverwachte uitval al iemand bekend is met de materie. ,,Bij het wedstrijdsecretariaat is dat al ingevoerd. Daar zijn twee vrijwilligers actief en ingewerkt. Maar contact met de sponsors, veiligheid rondom de loop en de werving van de honderd vrijwilligers voor de dag zelf bijvoorbeeld gebeurt nu op elk onderwerp door één persoon."

AANMELDEN Iedereen uit het dorp is welkom om zich aan te melden als vrijwilliger. ,,En dat zie je ook steeds meer gebeuren. Daar waar eerst vooral de Lions en SVMM de mankracht leverden, komt er nu een bredere dorpsorganisatie op de been. Heel positief." Het mag bij de organisatie immers nergens mis gaan.

Voor alle uitslagen en contact met de Stichting Heuvelrugloop zie www.heuvelrugloop.nl.