• BDUmedia

'Het was een feestje om de serie te maken'

DRIEBERGEN Een half jaar lang portretteerde de sportredactie van De Kaap de clubgezichten uit de sportwereld van de Utrechtse Heuvelrug. Mensen waarop een vereniging leunt, personen die onmisbaar zijn en leden die normaal gesproken liever op de achtergrond blijven.

 

De serie begon begin december, toen er gesproken werd met Simone ten Thij. De redactie was net op tijd om haar te interviewen, want in diezelfde week vloog de vrijwilliger van hockeyclub Doorn naar de andere kant van de wereld. ,,In verband met het werk van haar man vertrok ze naar Marokko", duidt Jeroen van der Veer, die de serie namens de krant maakte. ,,Ik belde haar om een afspraak te maken en toen was ze net haar koffers aan het inpakken."

REACTIES De serie sloeg aan en de reacties waren zeer positief. ,,Eigenlijk is de serie overgewaaid vanuit Veenendaal. Daar maakte ik het voor de Veenendaalse Krant en toen werd het duidelijk dat we goud in handen hadden. Vanuit de redactie kwam de vraag of we het in de Utrechtse Heuvelrug ook konden doen. Na het eerste verhaal was echter duidelijk dat het een goede beslissing was om eraan te beginnen."

 

Welke club er ook benaderd werd, iedere vereniging had binnen no-time een vrijwilliger die een plekje in de rubriek verdiende. Ze kwamen vrijwel allemaal aan bod, al konden we nooit aan alle wensen voldoen. ,,Het is mooi om te zien dat er in de sportwereld zoveel vrijwilligers zijn. We zagen ze altijd al wel, maar echt inhoudelijk praatte je nooit met de mensen die geluidloos hun werk deden."

Een van die personen bleek Veronike Kartman (53). ,,Je zag haar altijd bij zwemclub Woestduin actief zijn, maar ik sprak er vaak maar kort. Tot ik bij haar thuis op de koffie ging. Een mooi interview volgde, waarin haar liefde voor haar leden volledig naar boven kwam drijven. Prachtig om zulke mensen te mogen spreken en eigenlijk ook stiekem een kijkje te mogen nemen in hun leven."

EEN GEZICHT  Er werden een kleine twintig vrijwilligers uit de anonimiteit gehaald. Zo werd duidelijk dat Barbara Brouwer veel meer is dan alleen 'die speelster van het Nederlandse team' en vertelde Steven Hulst nog maar eens hoe trots hij was dat hij mede ervoor heeft gezorgd dat zwemvereniging De Zwoer het hoofd boven water kon houden. 

Ook werd natuurlijk gesproken met Gerard Thien van HDS en mocht Hans van Vugt van FC Driebergen ook niet ontbreken. ,,Dat waren de twee fanatiekste die ik gesproken heb", aldus Van der Veer. ,,Wat zij allemaal voor hun club doen; petje af."

 

NIEUWE SERIE Nu het sportseizoen zo goed als afgelopen is, komt er een einde aan Clubgezichten. ,,Het was een feestje om de serie te maken en zoveel persoonlijke gesprekken te mogen voeren. Hopelijk hebben wij hiermee laten zien dat vrijwilligerswerk heel leuk kan zijn."

Aankomend seizoen komt deze krant opnieuw met een serie, maar daarover kan nog niets gezegd worden. ,,Het zal lastig worden om Clubgezichten te evenaren, maar die uitdaging gaan we graag aan."

Label:

Clubgezichten