• BDUmedia

Derby-dag in De Binder

LEERSUM Voor de volleyballers van Volleer en Enervo stond het afgelopen weekeinde een vierdubbele confrontatie op het programma. Enervo uit Doorn/Driebergen trok met de beide hoofdmachten, het tweede herenteam en het derde damesteam naar sporthal De Binder in Leersum. Het resultaat was positief voor de dames van Volleer, die beide wedstrijden met 4-0 wonnen. De heren van Enervo zorgden voor het evenwicht door eveneens te winnen: daar werd het tweemaal 0-4 voor Enervo.

DAMES Volleer, dat vorig seizoen als vijfde eindigde, maakte dit seizoen ruimte voor een aantal jonge speelsters uit de jeugd. Met soms wisselvallige resultaten vindt Volleer zich toch wel verrassend terug op plaats twee. Een noodgedwongen trainerswissel - Luuk Jothmann, die Volleer enkele jaren geleden naar de promotieklasse loodste, was bereid een deel van de training op zich te nemen - werpt langzamerhand zijn vruchten af. De coaching is in handen van Jos de Fluiter, die met zijn aanstekelijk enthousiasme zijn ploeg over de dode momenten trekt.

Enervo miste vorig seizoen de promotie naar de promotieklasse en is vastbesloten daar dit seizoen wel voor te gaan. Trainer Hans van Dijk: ,,Met dezelfde selectie als vorig jaar moeten we ver kunnen komen. Maar ik zal nooit druk leggen op het team. Het spelplezier staat voorop.'' Na een wat stroeve competitiestart begint Enervo op stoom te komen en is plaats vier bereikt, twee punten achter Volleer.

Er stond dus wel wat op het spel. De wedstrijden tussen beide teams zijn vrijwel steeds spannend en er heerst altijd een prima derbysfeer rond de wedstrijd. Maar het was toch Volleer dat de lakens uitdeelde. Enervo hield het evenwicht tot 13-12, maar een servicereeks van uitblinkster en aanvoerster Joëlle Staps naar 20-13 maakte het verschil: 25-16. Enervo toonde in de tweede set karakter. Volleer kon zich geen foutjes veroorloven, want ondanks een ogenschijnlijk comfortabele 18-12 voorsprong kwam Enervo op 20-19 erg dichtbij. Een paar bekeken aanvallen van Volleer bepaalden de setwinst op 25-21.

Volleer hield de servicedruk hoog. Kim Vermeulen met haar lastige floater liet de Enervo-passing regelmatig mistasten, waardoor spelverdeelster Mariëlle Pitlo geen fatsoenlijke aanval kon opzetten. Zo eindigde de derde set in 25-17. Enervo nam nog wel een 1-4 voorsprong in de vierde set, met enkele rake klappen van Chantal de Bree, maar nadat Volleer het gat had gerepareerd, lukte weer alles omdat Enervo de handdoek in de ring gooide. Van 16-12 werd het 25-14 en 4-0 voor Volleer.

HEREN Enervo had vorig seizoen zoveel pech dat degradatie volgde. Maar het niveau van de eerste klasse past niet bij het team, dat na acht wedstrijden zonder setverlies al 11 punten voorsprong heeft op de eerstvolgende 'concurrent'. Met gemiddeld 13 tegenpunten per set en slechts 6 sets van de 40 waarin de tegenstander in de 20 punten kwam, wordt deze overmacht voldoende geïllustreerd. Volleer is met vrijwel dezelfde selectie het seizoen gestart, en is momenteel een keurige middenmoter.

Voorafgaande aan de wedstrijd koesterde Volleer op basis van bovenstaande cijfers weinig illusie op een verrassing, maar wenste Enervo geen walk-over te bieden. Sterker nog: Volleer weigerde in de eerste set te capituleren en kwam steeds na een achterstand weer terug. Martijn Rijksen, jeugdspeler nog, scoorde alsof hij al jaren op dit niveau speelt. Bij 23-24 leek Enervo de set te pakken, maar Volleer kwam zelfs op 25-24 en bezorgde Enervo het eerste setpunt tegen deze competitie. Verder kwamen de Leersumers niet: 25-27. Volleer nam in de tweede set zelfs een 7-3 voorsprong. Vanaf dat moment stelde Enervo orde op zaken. Kansloos - zoals vooraf verwacht - moest Volleer constateren dat Enervo gewoon een forse maat te groot is: 14-25; 12-25; 12-25

RESERVERTEAMS De reserveteams waren vrijdag al binnen de lijnen gekomen. Ook daar werd geen verrassing genoteerd. Volleer D2 strijdt om het kampioenschap en won redelijk eenvoudig van Enervo D3 dat alleen in de vierde set boven de 20 punten kwam (25-17; 25-8; 25-13; 25-21). Volleer H2 zal vrijwel zeker degraderen en is na de nederlaag tegen Enervo H2 niet erg opgeschoten om daarin verandering te kunnen brengen. Met 14-25; 20-25; 15-25 en 10-25 liet Enervo geen twijfel bestaan over wie de sterkste was.