• Jeroen van der Veer
  • Jeroen van der Veer
  • Jeroen van der Veer

De Kaap op zoek naar Clubgezichten

HEUVELRUG Al enkele maanden gaat de redactie er op uit om sportvrijwilligers van de Utrechtse Heuvelrug te portretteren. Iedere club heef er wel een paar rondlopen; zo'n persoon die bijna een fulltime baan ernaast heeft om ervoor te zorgen dat binnen de vereniging alles op rolletjes loopt. ,,Elke week geniet ik weer als ik deze mensen mag spreken."

 

Aan het woord is verslaggever Jeroen van der Veer, die namens De Kaap-Stichtse Courant de sportserie Clubgezichten maakt. Op 9 december werd op het hockeyveld van hockeyclub Doorn de aftrap gegeven en in het laatst gepubliceerde verhaal sprak Veronike Kartman over haar passie voor zwemclub Woestduin.

BESCHEIDENHEID De serie is om een simpele reden in het leven geroepen, legt Van der Veer uit. ,,De laatste tijd hoor en lees je veel ellende in het nieuws. Daarnaast gaat het bij de sport vrijwel altijd over de eerste-elftalspelers of trainers. Natuurlijk is daar ook een podium voor nodig, maar op de redactie hadden wij de drang om iets extra's te brengen. Al snel kwamen we uit bij de onmisbare vrijwilliger."

Elke club die er sindsdien benaderd werd, kon een vrijwilliger aanwijzen die zeker een plekje verdiende in de rubriek van de deze krant. ,,Maar", lacht Van der Veer. ,,Vrijwilligers blijven vrijwilligers en willen graag op de achtergrond actief zijn. Een podium in de krant vinden zij vaak niet nodig en daarom danken ze regelmatig voor de eer."

GLIMLACH Het siert ze, maar juist daardoor gaan er mooie verhalen verloren. Verhalen die mogelijk ouders van sportende kinderen kunnen overtuigen om ook vrijwilligerswerk te doen. ,,Dat is wel één van de redenen waarom wij deze serie begonnen. Overal waar ik tot nu toe ben geweest, zegt men dat er nooit genoeg vrijwilligers kunnen zijn. Door onze verhalen willen wij laten zien dat het veel energie oplevert als je je dienstbaar opstelt en dat je er veel voor terug krijgt. Misschien niet in geld, maar wel in waardering."

Inmiddels zijn meer dan vijftien verhalen geschreven en in elk verhaal werd evenveel liefde gestopt. ,,Ieder persoon heeft een uniek verhaal. Zo heb ik gezeten bij mannen van 60 plus, maar ook bij de wat jongeren. De passie, de liefde voor de sport en hun enthousiasme. Ik ga elke keer met een glimlach weg bij een interview."

TIPS De redactie houdt zijn oren en ogen open, maar hoopt ook op input vanuit de verenigingen. Door middel van een mailtje naar de redactie kunnen clubgezichten getipt worden. ,,Mensen hebben al snel het idee dat het niet bijzonder is wat zij doen. Toch zien wij dit anders. Elke handeling als vrijwilliger is goud waard. De lijnentrekker van de plaatselijke voetbalclub, de barvrouw van de tennisvereniging of de omroeper bij het hockeyveld. Stuk voor stuk onmisbaar. Juist hen willen wij graag in de krant hebben."

Tips kunnen gemaild worden naar dekaap@bdu.nl

Label:

Clubgezichten