• Jeroen van der Veer

De Goede geniet bij Lis Hartel

DOORN Toen Angelique de Goede vier jaar geleden noodgedwongen werkloos werd, besloot ze een tijdje niets te doen. Even geen zorgen en even alles een plekje geven. Daarin slaagde de 60-jarige al snel en bij Lis Hartel vond ze haar nieuwe uitlaatklep. ,,Ik zag hun busje rijden en omdat je naast vrijwilligerswerk ook kon solliciteren, besloot ik mij aan te melden."

Jeroen van der Veer

 

BEREIKBARE VORM  Van dat solliciteren kwam echter weinig meer terecht en De Goede besloot haar werkzaamheden bij Lis Hartel te vergroten. ,,Daarbij moet ik wel zeggen dat ik in de luxepositie stond om dit te doen. Ik besef echt wel dat het niet voor iedereen is weggelegd. In het begin was ik hier slechts een uurtje en nu is dat een heel stuk meer. Hoeveel? Geen idee, vrijwilligers denken niet in uren."

Bij de vereniging vond ze haar liefde voor paarden terug en op die manier kon de inwoner van Zeist ook iets voor de medemens betekenen. Vereniging paardrijden gehandicapten Lis Hartel is een manege voor kinderen, jongeren en volwassenen met een kleinere of een grotere beperking. Hierbij is het doel om een plezierige en bereikbare vorm van sport voor mensen met een beperking aan te bieden door middel van paardrijden.

 

COMBINATIE ,,Als ik eerder had geweten hoeveel voldoening ik hier uithaal, had ik vroeger hele andere loopbaankeuzes gemaakt", vertelt De Goede, die één van de zo'n tachtig onmisbare vrijwilligers bij Lis Hartel is. ,,De combinatie van de doelgroep en de paarden is voor mij goud waard. Daarnaast ben je veel buiten en in beweging. Als klein meisje was ik altijd met paarden bezig en nu weer. Dat voelt heerlijk, kan ik je zeggen."

 

VRIJWILLIGERS Bijna drie volle dagen is De Goede op de manage te vinden en daarbij doet ze eigenlijk vrijwel alles. Van de achttien paarden die er staan, maken zo'n 250 leden gebruik. ,,Ons oudste lid is boven de tachtig en de jongste een jaar of vijf. Daarnaast verschilt het wat voor beperking de aanwezigen hebben. De één is autistisch en de ander weer lichamelijk gehandicapt. Het is hier heel divers en dat maakt het werk zo mooi. Je kunt hier vrijwel iedereen iets moois bieden."

Daarom hoopt De Goede ook dat er meer vrijwilligers zich aanmelden bij Lis Hartel. Ondanks dat het over een groot vrijwilligersbestand beschikt, zijn extra handen meer dan welkom. ,,Ook al heb je nog geen feeling met de doelgroep, maar wel met paarden, ontvangen wij je hier graag. Andersom natuurlijk ook; als je goed met de doelgroep kunt, maar nog niet met paarden. Het wijst zich allemaal vanzelf en iedereen wil elkaar graag helpen."

 

PLEZIER Zelf kan De Goede zich niet meer voorstellen dat ze ooit verdwijnt bij Lis Hartel en nog elke keer gaat ze met een lach naar de Oude Arnhemse Bovenweg 3 en met een nog grotere lach vertrekt ze. ,,En weet je wat het mooie is. De leden doen dit ook. Vrijwel iedereen die hier komt heeft plezier en straalt dat ook uit."

In deze serie portretteren we de gouden vrijwilligers uit de sport. Elke vereniging heeft er wel een paar. Iedereen kent hem of haar wel, het gezicht van jouw club. Deze week Angelique de Goede van Vereniging Paardrijden Gehandicapten Lis Hartel.

Label:

Clubgezichten