• Ya Wen Lin moet Dalto aan de felbegeerde promotie helpen.

    Carel Wielinga sr./ Dalto.nl

Dalto op Aziatische toer

DRIEBERGEN Korfbalvereniging Dalto/Klaverblad Verzekeringen gaat zich de komende maanden richten op de Aziatische korfbalsport. Dalto hoopt een samenwerkingsverband met Taiwan aan te gaan om de korfbalsport  verder te promoten en te professionaliseren in het land en toptalenten naar Driebergen te halen.

Danny van der Linden

In elk geval twee Taiwanese speelsters komen Dalto op korte termijn versterken. Het gaat om Wan Yun en Ya-Wen Lin. Laatstgenoemde speelde in het seizoen 2015/2016 ook al voor de club uit Driebergen en wordt gezien als een speelster die een directe versterking kan zijn in de selectie van trainer Adriaan van Dijk. ,,Volgens hem is de tweeëntwintigjarige Wen, zoals ze genoemd wordt, van de buitencategorie. Zij kan ons helpen de felbegeerde promotie te bewerkstelligen", vertelt Ben Mansvelder.

Het bestuurslid van Dalto benadrukt dat er geen afspraken zijn gemaakt over het opstellen van de Taiwanese speelsters. ,,Daar gaat de trainer over. Er gelden geen priveleges ten opzichte van andere selectieleden." Wan Yun (Winnie) is een nieuw gezicht in de selectie van Dalto. De basis voor de komst van de twee internationals is al vroeg in het seizoen gelegd. Tijdens de jaarlijkse Korfbal Challenge in Rotterdam, waar de nationale ploeg van Taiwan aanwezig was, werd de afspraak definitief gemaakt.

Ya-Wen Lin en Wan Yun komen op 16 januari aan in Nederland en zullen al in de tweede helft van de zaalcompetitie in actie komen voor Dalto. Beide speelsters hebben een visum voor drie maanden en zullen Nederland daarom in april weer verlaten.

SAMENWERKINGSVERBAND Als het aan de Driebergse korfbalvereniging ligt zal het contact met de Taiwanese korfbalbond de komende tijd nog sterker worden. ,,Dit past bij de ambitie die het bestuur van Dalto/Klaverblad Verzekeringen richting de Taiwanese bond heeft uitgesproken om op structurelere basis te gaan samenwerken", zegt Douwe de Vries die namens het Dalto-bestuur verantwoordelijk is voor technische zaken.

Volgens Ben Mansvelder zijn de contacten tussen Dalto en de Taiwanese korfbalbond al enkele jaren oud. ,,Dat is in 2015 begonnen. Wij willen als club graag bijdragen aan de ontwikkeling van topspelers en de korfbalsport in Taiwan. Dat kan door spelers uit Taiwan een trainingsplek aan te bieden in onze jeugdopleiding. Op die manier traint en speelt de Taiwanese jeugd binnen de beste jeugdopleiding van Nederland."

,,Voor Taiwan biedt dit een mooie basis om verder te internationaliseren en dragen wij als Dalto direct bij aan de Olympische ambitie van korfbal", aldus De Vries. Korfbal staat al acht jaar op de nominatie om een Olympische status te krijgen. Of er op termijn ook Nederlandse korfballers naar Azië af zullen reizen is nog niet duidelijk. ,,Ik kan me voorstellen dat onze selectie of junioren die stap een keer maken om daar oefenwedstrijden te spelen", aldus Mansvelder.

SERIEUS KORFBALLAND Ook in Taiwan is positief gereageerd op de plannen.,,De Asian International Korfball Federation en de Taiwanese Korfbalbond zijn content met de terugkeer van Wen in Nederland en de ambitie die uitgesproken is om de wederkerige samenwerking te intensiveren en uit te breiden", zegt Dalto-bestuurder Ben Mansvelder.

Taiwan wordt in de korfbalwereld beschouwd als een serieus korfballand. ,,Onlangs nog won Jong Taiwan van Jong Oranje", weet Mansvelder. ,,Dit land kan zomaar een van de uitdagers van Nederland en België worden. Het zou mooi zijn als wij daar als Driebergse vereniging een steentje aan bij kunnen dragen."