• Jeroen van der Veer

Brouwer is meer dan korfbalspeelster

DRIEBERGEN Veel korfballiefhebbers zien Barbara Brouwer als één van de speelsters van het Nederlandse team, maar bij Dalto is ze nog altijd het kind van de club en voor de jeugd bovenal de trainster. Al tien jaar is de huidige speelster van TOP begeleider van een jeugdteam en aan stoppen wil ze niet denken. ,,Die kinderen geven mij veel energie."

Jeroen van der Veer

 

Het leventje van Brouwer is druk. Zelf diverse keren met TOP in Sassenheim, speelt ze zelf wedstrijden en sluit ze ook zeer regelmatig aan bij de nationale selectie. Tussendoor geeft ze twee keer per week training bij Dalto en probeert de korfballiefhebber haar talenten op zaterdagochtend ook te coachen. ,,Zes dagen in de week ben ik met de sport bezig. Klagen doe ik niet, want ik heb er zelf voor gekozen."

OVERHALEN Die keuze had Brouwer ook toen TOP enkele jaren aan de scherpschutter van Dalto trok. Een ja-woord volgde, maar verdwijnen bij de club uit Driebergen deed 'Babs' niet. ,,Dalto heeft mij veel gebracht en ik wilde iets terug doen. Ik kon niet ineens helemaal verdwijnen. Daarom besloot ik de jeugd te blijven trainen."

Daar twijfelde de nu 24-jarige aan het begin van dit seizoen over, bekent ze eerlijk. Toch waren het de kleine talentjes die haar overhaalden. ,,Als je dan hoort dat ze het waarderen en hopen dat je blijft, doet dat iets met je. Natuurlijk is het daardoor allemaal wat drukker, maar ik doe het graag."

ERVARING Als speelster maakte Brouwer veel trainers mee en die oefenstof neemt ze mee naar haar eigen talentjes. Zo traint ze nu de C1. ,,Dingen waar ik iets aan heb gehad, probeer ik hen ook bij te brengen. Vaak zit hem dat in de kleine dingen, al zijn het soms ook gehele oefeningen."

Ook het negatieve neemt de twintiger mee het trainingsveld op. Zo probeert ze communicatief sterk te zijn. ,,Vooral kinderen willen weten waar ze aan toe zijn. Het sociale aspect vind ik dan ook erg belangrijk. In de koppies moet het ook goed zitten."

NEDERLANDS KAMPIOENSCHAP Mede doordat Brouwer op jonge leeftijd begon met training geven, heeft het haar maatschappelijke carrière ook beïnvloed. ,,Werken met kinderen ben ik steeds leuker gaan vinden en inmiddels werk ik op een BSO. Ook met van die kleine stuiterballen. Heerlijk vind ik dat."

Wie denkt dat ze alleen maar teert op de status die ze door haar prestaties bij de A-selectie levert, heeft het flink mis. Zo is ze nog geen enkele keer gedegradeerd en staan er al diverse kampioenschappen op haar CV. ,,De mooiste wedstrijd was met de B1. Speelden wij de finale op het Nederlands Kampioenschap. We verloren weliswaar, maar niemand had echt verdriet. Dat jaar hadden wij er alles uitgehaald wat er in zat en we waren dan ook oprecht trots op elkaar."

 

Zo'n honderd talenten heeft Brouwer in de loop der jaren getraind en met veel heeft ze nog contact. ,,Je ziet ze regelmatig spelen en er is wel eens WhatsApp-contact. Een stukje betrokkenheid. Dat is denk ik ook wel mijn kwaliteit als trainster."

Label:

Clubgezichten