• Bert van den Berg

Routes Heuvelrugloop digitaal beschikbaar

MAARN Het is mogelijk om zelfstandig de routes van de Heuvelrugloop te lopen met behulp van kaarten die via de smartphone de weg wijzen. ,,Vergelijk het met Google Maps. Je ziet de route en waar je zelf bent. Zo kan een ieder individueel op pad. De dagen worden steeds langer dus dat moet spreiden van lopers gunstig in de hand werken. De maatregelen van het RIVM moeten uiteraard nageleefd worden", aldus voorzitter Bertjan Sneller van de Stichting Heuvelrugloop.

Monique José Timmermans

Bert van den Berg, vrijwilliger bij de organisatie van de Heuvelrugloop en eigenaar van Runexperience: ,,Alle officiële instanties, de Atletiekbond en NOC*NSF, verbieden nu het lopen in groepen. Gelukkig kan lopen ook heel goed individueel. De routes van de Heuvelrugloop zijn prachtig, zowel om te hardlopen als om te wandelen. Het is van belang voor iedereen om fit te blijven, dat verhoogt de weerstand."

VOORBEREIDEN Intussen wordt volgens Van den Berg achter de schermen conform het draaiboek doorgegaan met de voorbereidingen van de 15 e editie van de Heuvelrugloop op zaterdag 20 juni 2020, met de start in het centrum van Maarn. ,,Het is een groot evenement en belangrijk voor het dorp. Het wordt breed gedragen door ondernemers, vrijwilligers en inwoners. We zullen woensdag 8 april via de website laten weten of het evenement door kan gaan of dit jaar helaas afgelast moet worden", aldus Van den Berg.

Voor wie nu de wandel- of hardloopschoenen uit de kast wil halen, kijk op de website naar de plattegronden. Barend Sneller is professional op dit gebied en heeft als vrijwilliger voor het team van de Heuvelrugloop kaarten voorzien van de route. ,,Deze zijn interactief en tonen waar men zelf is. Dit kan helpen om op lastige punten het juiste pad in te slaan. Ook de hoogtemeters boven NAP zijn zichtbaar met kleuren en door te klikken is het exacte aantal hoogtemeters te lezen. De aangegeven posten met water en vrijwilligers zijn er uiteraard niet als men nu het bos in gaat."

ROUTE Ga naar de website www.heuvelrugloop.nl en klik op het linkje rechtsboven in de plattegrond (soort paperclip) om de kaart te exporteren uit de website. ,,Op de telefoon is het prettiger alleen dat deel open te hebben", meent Sneller. Via de tabbladen boven de kaart is de keuze voor de juiste route te maken. Een alternatief is de verkorte URL www.bitly.com/heuvelrugloop om rechtstreeks naar het gedeelte met uitsluitend de kaarten te gaan. Als vervolg op de interactieve kaarten worden ook routes uitgedrukt in GPSX-bestanden voorbereid. ,,Dan krijgt de loper ook gesproken tekst 'sla hier rechtsaf', voor sommigen misschien nog makkelijker."

,,Voor de 15e editie van de Heuvelrugloop willen we met Runexperience trainingsclinics aanbieden aan de inwoners. Deze zijn gericht op inlopen, warming up, loopscholing (looptechniek), kern (intervaltraining), uitlopen en cooling down. De planning is dat om donderdagavonden voorafgaand aan de loop te doen. Houd hiervoor de website www.runxp.nl in de gaten", meldt Bert van den Berg.

Alle informatie over de 15e Heuvelrugloop op 20 juni in Maarn is te lezen op de website www.heuvelrugloop.nl