Zonnepanelen nemen in regio Heuvelrug: hier moet je aan denken

01-10-2019, 14:45 |Van onze partner

De gehele wereld moet duurzamer worden, ook Nederland. Wij moeten allemaal ervoor zorgen dat het milieu beter wordt, zodat latere generaties kunnen genieten van de aarde. Dit kan onder meer gedaan worden door het plaatsen van zonnepanelen op het dak van jouw huis of op een andere locatie. Bovendien hebben zulke panelen een enorm groot voordeel: je bent je eigen energieleverancier!

De kosten van het plaatsen van zonnepanelen
Doordat zonnepanelen zo ongekend populair zijn geworden in de laatste jaren zijn er ook ontiegelijk veel aanbieders. Het is dus belangrijk om je te verdiepen in zonnepanelen informatie, zodat jij kiest voor de aanbieder en de zonnepanelen die het beste bij jou passen. Gelukkig voor jou zijn de kosten
van de zonnepanelen de afgelopen vijf jaar zonder meer gedaald. Hierbij is het belangrijk om te kijken naar de prijzen per Wattpiek, ook wel WP genoemd. In 2010 kostte een zonnepaneel per WP nog 3,10, in 2016 was dit al 1,78 euro per WP. Nog een groot voordeel: hoe meer zonnepanelen je hebt, hoe meer de prijs per Wattpiek zal dalen. Stel je woont alleen en wilt 8 panelen, dan kost dit na BTW teruggave ongeveer 3,5 duizend euro. Per jaar zal je dan ruim 400 euro besparen. Het zal dus ongeveer 9 jaar duren voordat je daadwerkelijk winst hebt gemaakt op jouw aankoop van de zonnepanelen. Natuurlijk is dit anders als er meer personen wonen in het huis, aangezien er dan meer kWh per jaar zal worden verbruikt. Hierdoor heb je tevens meer panelen nodig.

Het goedkopere alternatief van zonnepanelen
Als jij de prijs van de zonnepanelen te duur vindt dan zou je kunnen kiezen om zonnedakpannen te nemen. Zo een zonnedakpan is nog niet zo populair als een zonnepaneel, maar is zonder meer in opkomst. Een zonnedakpan is eigenlijk gewoon een dakpan waarin een stuk zonnepaneel in is geplaatst. Ze zien er dus uit als een normale dakpan, maar het werkt als een normaal zonnepaneel. Je hebt dus twee vliegen in een klap! Zoals al eerder is genoemd zijn zonnedakpannen aanzienlijk goedkoper dan zonnepanelen. Per 10 vierkante meter zul je ongeveer 4 duizend euro moeten betalen voor zonnedakpannen, terwijl zonnepanelen per 10 vierkante meter al gauw op 7,5 duizend euro terecht zal komen. Net zoals zonnepanelen zul je met zonnedakpannen dus ook geld besparen, al is de terugverdientijd vaak wat langer. Bij zonnedakpannen moet je namelijk rekenen op een terugverdientijd van 12 jaar.