Bestrijding eikenprocessierups van start

07-04-2020, 16:28 |Van onze partner

In bijna alle Nederlandse gemeenten zijn de zomers een stuk minder prettig geworden. De eikenprocessierups is daar de oorzaak van. Ook in Utrechtse Heuvelrug is 's zomers veel overlast door de eikenprocessierups en de overlast lijkt jaarlijks toe te nemen. Dit betekent dat de gemeente vroegtijdig moet ingrijpen. Nu wordt al in de lente begonnen met de bestrijding.

Wat is de eikenprocessierups?
De eikenprocessierups is de rups van de in Nederland bekende nachtvlinder. De vlinder zelf is vrij onopvallend. Als rups daarentegen heeft de vlinder bekendheid om één negatieve eigenschap in het bijzonder: zijn jeukende haartjes. De term eikenprocessierups is afkomstig van het gedrag van de rupsen. De rupsen gaan 's nachts gezamenlijk op zoek naar voedsel. Dit doen zij door in een rij (processie) naar de bladeren van de boom te kruipen. Eikenprocessierupsen kiezen vooral eikenbomen uit om kaal te vreten en uiteindelijk uit te komen tot een vlinder. Op zich is het ontpoppen van een rups naar vlinder een normaal proces. Alleen de eikenprocessierups is aan de bovenzijde voorzien van honderdduizenden haartjes, ook wel brandharen genoemd. In de maanden mei en juni als de eikenprocessierupsen vele eikenbomen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug in beslag nemen, laten de haartjes los en kunnen ze in contact met de huid tot nare gevolgen leiden. Maar ook na deze periode, als de rupsen zich tot vlinder hebben ontpopt blijven de problemen van de brandharen voortbestaan. De nesten van de rupsen zijn nog in de bomen aanwezig, met hierin miljoenen brandharen die los kunnen komen.

Gevolgen
Mensen die in aanraking komen met de brandharen van de eikenprocessierups ondervinden diverse soorten klachten. Na contact met de huid ontstaat een branderig gevoel. Hierbij hoeven mensen niet letterlijk in contact te komen met de rupsen zelf. De brandharen waaien met de wind mee, dus zelfs inwoners die op grote afstand van eikenbomen wonen kunnen er last van krijgen. Ook klachten met de ogen, zoals rode, tranende en ontstoken ogen is een bekend probleem. Vooral mensen met problemen aan de luchtwegen zullen veel overlast ervaren, doordat brandharen in de longen terechtkomen en ademen moeilijk wordt. Mede door de eikenprocessierups zijn de zomers voor veel inwoners zeer onprettig.

Bestrijding in de gemeente Utrechtse Heuvelrug
Inwoners hebben aan een sim only abonnement en smartphone al voldoende om een melding te doen bij de gemeente van bomen die aangetast zijn door de eikenprocessierups. Inwoners die meer informatie over de eikenprocessierups en de gevolgen hiervan willen hebben, kunnen met een informatiefolder van de website downloaden. Ter bestrijding wil de gemeente geen bestrijdingsmiddelen inzetten om de biodiversiteit niet te verstoren. De methode van de gemeente bestaat uit het wegzuigen van de rupsen en de nesten met speciale stofzuigers. In 2019 was de gemeente hier 600 manuren aan kwijt. In februari heeft de gemeente ook nog eens 100 mezenkastjes uitgedeeld aan de inwoners. Het is bekend dat mezen de eikenprocessierups eten en dus een natuurlijk bestrijdingsmiddel zijn.