• Pete Linforth Pixabay

Tweede coronabesmetting in Leersum

LEERSUM In Leersum is een tweede persoon besmet geraakt met het coronavirus. Dat melden het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de gemeente Utrechtste Heuvelrug. Deze tweede persoon heeft besmetting opgelopen via persoon bij wie al eerder een besmetting is vastgesteld. De patiënt verblijft in thuisisolatie. De redactie probeert te achterhalen of deze besmetting in verband kan worden gebracht met de eerdere besmetting in Leersum

Op dit moment zijn in Nederland 264 mensen besmet met het nieuwe virus, dat zich sinds donderdag 27 februari in ons land manifesteert. De afgelopen dagen zijn ook inwoners van onder meer de gemeenten Renkum, Arnhem, Wijk bij Duurstede, Soest en Zeewolde positief getest op het coronavirus.

Mensen met het nieuwe coronavirus hebben koorts en luchtwegklachten. Denk aan hoesten of kortademigheid. De ziekte is van mens op mens overdraagbaar. Op dit moment wordt ervan uitgegaan dat één ziek persoon gemiddeld twee anderen kan besmetten. Hoe zieker iemand is, hoe meer hij het virus verspreidt.

Personen die meer dan 38 graden koorts en luchtwegklachten hebben én daarnaast onlangs contact hebben gehad met een patiënt met het coronavirus of de afgelopen twee weken in een land zijn geweest waar veel besmettingen heersen, wordt aangeraden telefonisch contact op te nemen met de huisarts. Het is niet de bedoeling dat je naar de huisarts toe gaat, vanwege het besmettingsrisico.

Risicolanden zijn momenteel met name China, Singapore, Zuid-Korea, Iran en Noord-Italië. Val je in de risicogroep, maar heb je nog geen koorts, blijf dan thuis en vermijd zo veel mogelijk contact met anderen. Zodra verkoudheid of verhoging omslaat in koorts, bel dan alsnog de huisarts.

Om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, is het voor iedereen verstandig om zeer geregeld handen te wassen en in de elleboog te niezen of te hoesten. Daarnaast wordt aangeraden om papieren zakdoekjes te gebruiken en die na gebruik weg te gooien. Experts geven ook aan dat het verstandig is geen handen te schudden en enige afstand te houden tot anderen.

Kijk hier voor corona-adviezen van het RIVM. Tips, aanwijzingen, suggesties of aanvullingen bij dit verhaal? Laat het ons weten via: dekaap@bdu.nl

Label:

Coronavirus