• Pixabay

Live: extra maatregelen rond corona

HEUVELRUG De coronamaatregelen zijn uitgebreid over het hele land. Dat is donderdagmiddag bekend gemaakt tijdens een persconferentie van de overheid en het RIVM. Iedereen in het hele land moet thuis blijven bij klachten, evenementen met meer dan 100 personen mogen niet doorgaan en werknemers wordt gevraagd thuis te werken. Ook is al het prof- en amateurvoetbal afgelast. De maatregelen gaan in per direct en duren zeker tot en met 31 maart.

Voor mensen met klachten geldt: blijf thuis en mijdt sociale contacten. Bel pas met een huisarts als de klachten toenemen. Evenementen en activiteiten met meer dan 100 personen mogen niet doorgaan, dat geldt ook voor sportclubs en sportwedstrijden, theaters en musea bijvoorbeeld. Hogescholen wordt gevraagd grootschalige hoorcolleges online aan te bieden. Er is vooralsnog geen reden om basisscholen, middelbare scholen en mbo's te sluiten. Mensen wordt gevraagd zoveel mogelijk thuis te werken, en bijeenkomsten op het werk met 100 personen of meer kunnen niet doorgaan.

Gevraagd wordt om bezoek aan ouderen en mensen met minder weerstand te beperken of liever te vermijden. Voor zorgpersoneel is het extra hard werken, blijf pas thuis bij klachten en koorts en stem dat af met je werkgever. En zorgpersoneel wordt gevraagd niet naar het buitenland te reizen.

In de gemeente Utrechtse Heuvelrug zijn twee bekende corona-besmettingen. In totaal zijn er in Nederland 614 bekende besmettingen. Eerder donderdagmiddag werd al bekend dat onder andere NLdoet-activiteiten worden afgelast. 

21.45 uur: Dit liveblog is voor vandaag gesloten.

20.57 uur: Hogescholen en universiteiten sluiten per direct de deuren in de strijd tegen het coronavirus. Dit geldt voor zowel onderwijsactiviteiten als tentamens. Dat melden de Vereniging Hogescholen en de Vereniging van Universiteiten. Het besluit is genomen na overleg met de ministers van Onderwijs Arie Slob en Ingrid van Engelshoven.

20.21 uur: De maatregelen die het kabinet heeft aangekondigd om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan, zorgen ervoor dat veel ouderen vereenzamen. Dat stelt de ouderenbond ANBO. ,,Zeker als ze ook niet met het openbaar vervoer kunnen reizen", aldus Liane den Haan, directeur van de bond.

19.40 uur: De NS rijdt vanaf vrijdag met minder treinen in de spits. Een woordvoerder van de NS laat weten dat geen extra spitstreinen meer worden ingezet, omdat minder reizigers worden verwacht. Het kabinet riep mensen donderdag op zo veel mogelijk thuis te werken om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Verder stelt de NS dat het personeel hard nodig is voor het reguliere treinverkeer.

18.33 uur: Burgemeester Frits Naafs reageert op twitter op de maatregelen: ,,Ik heb besloten om alle gemeentelijke bijeenkomsten waar meer dan 100 personen verwacht worden niet door te laten gaan. Dit is in navolging van het het advies van de Rijksoverheid. Dit geldt voor alle bijeenkomsten tot en met 31 maart. De Doe Maar(n) Mee bijeenkomst op maandag 16 maart in Maarn en de Ondernemer van het jaar bijeenkomst op dinsdag 24 maart in Leersum gaan niet door. Hou onze website http://heuvelrug.nl in de gaten voor update maatregelen."

17.42 uur: Museum Huis Doorn heeft per direct de deuren gesloten. Het besluit volgt op de afgekondigde maatregelen van vanmiddag. ,,Het betekent ook dat deze beide locaties voor de vrijwilligers die actief zijn in het Hoofdhuis en het Paviljoen tot met 31 maart aanstaande gesloten zullen zijn."

16.52 uur: Alle wedstrijden van veld- en zaalvoetbalverenigingen gaan tot en met 31 maart niet door. Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal KNVB: ,,Wij adviseren alle amateurverenigingen om ook geen trainingen, oefenwedstrijden of andere grote bijeenkomsten te organiseren. We hopen op begrip voor dit lastige besluit en de medewerking van alle clubs om gezamenlijk de competities tot een goed einde te brengen. De komende periode gaan we nadenken over een goede oplossing voor ons amateurvoetbal."

16.40 uur: Het NOC*NSF adviseert donderdag om alle sportevenementen, zowel in de prof- als amateurwereld, niet door te laten gaan. Dit als gevolg van de nieuwe maatregelen die zijn aangekondigd.

16.38 uur: Het bestuur van voetbalclub FC Driebergen heeft besloten wel gewoon te trainen donderdagavond, ondanks dat er tot en met 31 maart geen wedstrijden gespeeld worden. ,,Zaterdag gaat de kantine om 13.00 uur open."

16.30 uur: Volgens het RIVM is het coronavirus in Brabant niet meer in te dammen. Bekijk op onderstaande kaart hoeveel besmettingen er waar in Nederland zijn vastgesteld.

16.26 uur: Ook Kasteel Amerongen sluit tot en met zeker 31 maart haar deuren

16.22 uur: De Protestantse Kerk Nederland (PKN) raadt de protestantse gemeenten in Nederland aan om alle bijeenkomsten met meer dan honderd gasten af te gelasten. Ook als dit om kerkdiensten gaat. De EO zendt zondag 15 maart op NPO2 een korte meditatie uit ter vervanging van kerkdiensten die niet door kunnen gaan.

16.10 uur: Mark Rutte ziet vooralsnog geen reden om scholen te sluiten, zo maakte hij bekend tijdens de persconferentie van vanmiddag.

15.50 uur: Voor mensen met klachten geldt: blijf thuis en mijdt sociale contacten. Bel pas met een huisarts als de klachten toenemen. Evenementen en activiteiten met meer dan 100 personen mogen niet doorgaan, dat geldt ook voor sportclubs en sportwedstrijden, theaters en musea bijvoorbeeld. Hogescholen wordt gevraagd grootschalige hoorcolleges online aan te bieden. Er is vooralsnog geen reden om basisscholen, middelbare scholen en mbo's te sluiten. Mensen wordt gevraagd zoveel mogelijk thuis te werken, en bijeenkomsten op het werk met 100 personen of meer kunnen niet doorgaan.

Gevraagd wordt om bezoek aan ouderen en mensen met minder weerstand te beperken of liever te vermijden. Voor zorgpersoneel is het extra hard werken, blijf pas thuis bij klachten en koorts en stem dat af met je werkgever. En zorgpersoneel wordt gevraagd niet naar het buitenland te reizen.

Kijk hier voor corona-adviezen van het RIVM. Tips, aanwijzingen, suggesties of aanvullingen bij dit verhaal? Laat het ons weten via: dekaap@bdu.nl. 

Label:

Coronavirus