• Henny Jansen

'Dramatische' corona-regels bij uitvaarten vragen creativiteit

HEUVELRUG De corona-maatregelen van de uitvaartbranche worden ook in de Heuvelrugdorpen nageleefd. Bij afscheidsplechtigheden op de plaatselijke begraafplaatsen en in nabijgelegen crematoria mogen niet meer dan dertig mensen aanwezig zijn. Volgens richtlijnen van branchevereniging BGNU is een nazit met koffie, thee en cake ook niet meer toegestaan. 

Michiel Schaaij

,,Het is dramatisch dat nabestaanden een overleden familielid niet het afscheid kunnen geven dat ze willen", zegt Willem Bakker van Excellent Uitvaartzorg in Leersum. Als de corona-crisis voorbij is, wil hij daarom herdenkingsdiensten gaan organiseren. Ook biedt hij een livestream via internet aan, zodat mensen de uitvaart digitaal kunnen meemaken.

EREHAAG Bakker gaat nog wel op huisbezoek, maar geeft geen hand en houdt gepaste afstand van de nabestaanden. Vanwege het beperkte aantal mensen dat een begrafenis of crematie mag bezoeken, heeft de Leersumse uitvaartbegeleider zijn tarief naar beneden aangepast. Om toch meer dan de toegestane dertig mensen bij het afscheid van een overledene te kunnen betrekken, denkt hij aan het organiseren van een erehaag. 

CREATIVITEIT Als mensen op twee meter afstand van elkaar blijven staan, is er geen gevaar op besmetting, denkt Bakker. Ook oprichtster Moniek van Mens van Alfine Uitvaarten leeft landelijke corona-maatregelen zoveel mogelijk na. ,,Dat vraagt wel om enige creativiteit, want we willen rekening houden met omstandigheden en emoties", zegt de Driebergse uitvaartbegeleidster.

TENT Voor een begrafenis afgelopen zaterdag regelde ze op het laatste moment een speciale tent op het voorterrein van de Nieuwe Algemene Begraafplaats in Doorn. Daardoor kon de plechtigheid over twee locaties worden gespreid en waren er minder mensen bij elkaar in één ruimte. Nadat deze week het maximale aantal bezoekers werd ingeperkt, houdt Alfine Uitvaarten zich daar uiteraard aan, zegt Van Mens.

EERSTE GRAAD Landelijke uitvaartorganisaties zoals Dela en Monuta hanteren eveneens het toegestane aantal deelnemers aan begrafenissen en crematies. Cateringfaciliteiten in crematoria en bij begraafplaatsen zijn voorlopig gesloten. Aan het eerder uitgevaardigde advies om alleen familieleden in de eerste graad toe te laten, wordt nauwelijks gevolg gegeven. ,,Wie die 30 gasten zijn, beslissen de nabestaanden", zegt Dela. Van Mens van Alfine zegt geen identiteitsbewijzen van nabestaanden te willen controleren.

Label:

Coronavirus