• Ook woonzorgcentrum De Brug-Sparrenheide in Driebergen-Rijsenburg is op slot voor mantelzorgers en andere bezoekers.

    Hanny van Eerden

'Blijf creatief in contact met elkaar'

HEUVELRUG Alle verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen van De Brug, De Bilthuysen en Lyvore zijn dicht voor mantelzorgers en andere bezoekers. Alleen voor mensen met palliatieve zorg, ofwel stervensbegeleiding, is nog bezoek mogelijk. „De sluiting zorgt voor schrijnende omstandigheden," bevestigt communicatieadviseur Annemieke Bosch. „Zo maken kinderen zich zorgen over hun ouders en andersom. Zij missen elkaar. Het zorgpersoneel staat voor andere opgaven, maar samen met vaste vrijwilligers en activiteitenbegeleiders schakelen zij snel en actief met de nieuwe situatie mee."

Hanny van Eerden

Begeleiders zijn bereid om de iPad even vast te houden en senioren te helpen met FaceTime. Bosch: „Dit is immers nu een perspectief om contact te houden met eenieder die hen lief is. De maatregelen die zijn genomen om zowel de senioren als het zorgpersoneel te beschermen tegen het coronavirus hebben grote impact op betrokkenen. Het dichtvallen van de deuren is moeilijk te bevatten. Verpleegtehuizen zijn doorgaans juist ingericht om contacten met de buitenwereld te bevorderen. Nu kan dat ineens niet meer en zijn ook interne bijeenkomsten afgeschaald. Nieuwe activiteiten zijn echter al ontplooid en de bewoners hebben elkaar nog. We bewaren verder de rust."

CONTACT Intussen werkt de helpdesk 033-4600507 dagelijks tussen 09.00 en 17.00 uur. Voor het zorgpersoneel zijn er aangescherpte hygiënemaatregelen, waaronder het dragen van plastic handschoenen. Zij blijven koken en organiseren onder meer spellen voor kleine groepen per verdieping. „Die scheiding is echt nodig ter bescherming," zegt Bosch. „Eerder was het nog geoorloofd om buiten een wandeling te maken met familieleden, maar dit bleek in de praktijk niet te werken. Zo ging oma, of opa, toch even mee naar huis voor de kleinkinderen en liepen anderen mee met zo'n wandeling. Dat leverde een te groot risico op voor zowel de cliënten, als indirect het zorgpersoneel." Ook de bewoners van de aanleunwoningen zijn gewezen op hun verantwoording ten aanzien van de zorg.

VOORUITZIEN Intussen is er verdenking van interne besmetting. „Daarom hebben wij deze cliënten laten testen op het virus," zegt Bosch. „De eerste negatieve test is binnen; het ging hier om 'gewone' griepverschijnselen. De andere uitslagen zijn er nog niet. Toch anticiperen we op een uitbraak binnen de woonzorglocaties. Zo is het coronateam bezig met de opzet van een aparte afdeling voor adequate opvang van toekomstige coronapatiënten. Ook zijn we gestart met een inventarisatie onder ons zorgpersoneel. We willen alvast weten, wie bereid is om - zodra nodig - op deze afdeling te werken. Daarnaast ontvangen we externe aanmeldingen hiervoor via door ons benaderde recruiters."

De Brug anticipeert op uitbraak corona

HARTVERWARMEND Buiten de woonzorgcentra zijn ook velen bezig met de bewoners. „Er zijn bloemen en kaarten bezorgd en kinderen maken met krijt tekeningen op de stoep," zegt Bosch. „Dat is hartverwarmend, evenals de vele aanmeldingen om terug te keren in de zorg van gepensioneerde of eerder uitgetreden verpleegkundigen en artsen, maar ook anderen met een zorgachtergrond. Natuurlijk bekijken we eerst goed wie waar het best inzetbaar is. De crisis maakt mensen onzeker en verdrietig, maar er ontstaan ook fantastische initiatieven. Ik hoop dat mensen creatief blijven in hun contacten met de bewoners en dat de toestroom van zorgprofessionals het verschil blijft maken."

a        [www.iszdebrug.nl

Label:

Coronavirus