• Onder luid applaus is de gerenoveerde en ingerichte zolder van het Maarnse Raadhuis zaterdag geopend.

    Monique José Timmermans

Zolder raadhuis ingericht en geopend

MAARN Onder luid applaus is de gerenoveerde en ingerichte zolder van het Maarnse Raadhuis zaterdag geopend. Burgemeester Frits Naafs, oud-burgemeester van Maarn Let de Stigter, wethouder Gerrit Boonzaaijer en Betty van der Meulen lieten na een voorzichtige ruk aan het koord het doek zakken. De hele dag hebben belangstellenden de gelegenheid gehad om de zolder te bezoeken.

Monique José Timmermans

Er is getimmerd om knieschotten en een wandje te maken, een keukenblokje geplaatst, elektra aangesloten en tapijt neergelegd. ,,Het is geweldig hoeveel lieve mensen er zijn. Vrijwilligers met twee rechterhanden zijn dagen bezig geweest, anderen hebben lampjes en vloerbedekking beschikbaar gesteld. Er zijn sjouwers geweest om spullen naar boven te brengen. Te veel om op te noemen", aldus voorzitter van de Stichting Vrienden van het Raadhuis Betty van der Meulen. ,,Zoveel mensen die zich betrokken voelen, hebben een steentje bijgedragen. Dat doet iedereen voor het dorp zonder eigen belang."

Blij is Van de Meulen met de aankleding van de zolder. ,,De oude burgemeestersbank is terug. Zittend op de bank kijk je naar het plein en de tunneltjes door het leukste raam van het gebouw. Vanaf hun portretten boven de bank kijken de oud-burgemeesters van Maarn tevreden toe. Ook de Baadster van Jits Bakker, de sculptuur die vroeger de hal van het raadhuis sierde, is terug."

FASE Met het afronden van de werkzaamheden gaat de Stichting een nieuwe fase in. ,,Nu kunnen we ons meer en meer richten op kleinschalige activiteiten voor het dorp." Voor Nick Breur en Henk van den Beld is dit het moment om terug te treden als bestuurslid, hun bijdrage zit er voor dit moment op. Eenmaal boven, waar de koffie klaar staat, neemt Frits Naafs het publiek nog even mee naar de eerste aanzet naar dit eindresultaat.

,,Bij de raadsvergadering stonden zoveel opgewonden mensen klaar om in te spreken dat ik het agendapunt verkoop raadhuis Maarn op het laatste moment van de agenda heb laten halen. Soms moet je je niet van de wijs laten brengen en naar je gevoel luisteren. Wethouder Boonzaaijer bleek vervolgens – net als de inwoners - een doorzetter. Dat de Cultuur Historische Commissie nauw betrokken is bij de zolder benadrukt hoe zuinig men is op het erfgoed. Daarnaast is het zeer wenselijk dat er in de dorpen ruimtes zijn om elkaar te ontmoeten."

Als verrassing heeft Naafs nog enkele relikwieën voor op de zolder: de oude voorzittershamer en de pet van de marktmeester overhandigt hij aan Van der Meulen. Zij zorgt voor een mooi plaatsje op de zolder.

MATERIAAL Van diverse zolders in het dorp is het materiaal van de Cultuur Historische Commissie verzameld en naar het Raadhuis gebracht. Een permanente tentoonstelling met grote borden waarop afbeeldingen en tekst over de geschiedenis van Maarn en Maarsbergen is weergegeven. Bertjan Sneller: ,,Van diverse evenementen uit de afgelopen 20 jaar, zoals Open Monumentendagen, hebben we materiaal dat nu weer zichtbaar is voor publiek. Ook de boekjes die over de omgeving zijn geschreven kunnen gekocht worden."

De CHC wil niet alleen kennis vergaren, maar deze vooral ook delen met de inwoners. Na de open zolder dag zal de zolder weer open zijn met Koningsdag. Houd voor andere data de facebookpagina van de Stichting Vrienden Raadhuis Maarn in de gaten.