• Van de Ven en Klein hebben veel vertrouwen in hun opvolgster Manda Heddema (midden).

    Carel Bruring

Boekhandel Baas krijgt nieuwe eigenaar

DRIEBERGEN Na ruim twintig jaar dragen Lars Klein en Petra van de Ven hun goeddraaiende boekhandel Jacques Baas over aan Manda Heddema. Waarom? ,,Simpelweg omdat het kan", vertelt Lars Klein. Klein en Van de Ven zijn ontzettend blij met hun goede opvolgster Manda Heddema en hebben alle vertrouwen in de nieuwe eigenaresse.

Babs Bouwman

Na een zwaar en hectisch bestaan kunnen zij nu in alle rust gaan genieten van hun vrijheid. En terugkijken op een heerlijke tijd met vele hoogtepunten. Natuurlijk laten ze hun vertrek niet ongemerkt voorbij gaan en organiseren ze een afscheidsborrel voor alle klanten.

VERRASSING Veertig jaar geleden richten Jacques en Lida Baas hun boekwinkel op. Lars Klein en Petra van de Ven namen in 1999 hun boekhandel Jacques Baas over en toverden deze om van kleine dorpswinkel tot winkel met regionale uitstraling. Voor veel vaste klanten is het een grote verrassing dat ze vertrekken. ,,Als ik het vertel lijkt het alsof ik ze een klap in het gezicht geef", vertelt Lars Klein. ,,Mensen zijn een beetje geschokt, want iedereen verwacht dat je doorgaat met je bedrijf tot je oud bent." Toch doen die reacties hem goed en zijn ze het beste compliment dat mensen hem kunnen maken. Gelukkig is de grootste schrik bij de meesten snel over als ze horen dat de winkel gewoon blijft bestaan en dat alle medewerkers blijven.

HERINNERINGEN Klein en Van de Ven kijken met heel veel voldoening en trots terug op de afgelopen twintig jaar. Niet alleen vanwege de uitbreiding van de winkel, maar ze hebben in die twintig jaar zo veel leuke dingen gedaan. De Harry Potter nachten bijvoorbeeld, waar honderden mensen verkleed op afkwamen, zijn hen goed bijgebleven. En ook het kinderboekenbal dat ze aan de vooravond van de Kinderboekenweek organiseerden. Vijftig kaartjes waren in no time uitverkocht en de feestelijk uitgedoste genodigden stonden op de rode loper te popelen tot ze naar binnen mochten.

Niet te vergeten de lezingen van grote namen uit schrijversland, waarbij de mensen tot aan de deur geplakt binnen stonden. Deze evenementen, met alles eromheen organiseren, zijn hun mooiste herinneringen.

Het spreekt voor zich dat de boekhandelaren hun lang gekoesterde kind met zorg willen overdragen aan de nieuwe moeder, Manda Heddema. Ongelofelijk blij zijn ze dat ze iemand gevonden hebben die heel geschikt is om hun gedachtegoed voort te zetten. ,,Manda is een hele warme persoonlijkheid en ik wens haar toe dat ze ook veel mooie contacten en vriendschappen gaat opbouwen", zegt Klein.

Manda Heddema is geen nieuwkomer in het vak. Zij verkocht haar boekhandel De Koperen Tuin in Goes, omdat ze graag in het midden van het land, dicht bij haar kinderen, wilde wonen. Vanaf 1 januari is zij veelvuldig te vinden in de winkel en wat haar betreft gaat de overgang naar haar eigenaarschap zo zacht mogelijk.

De klanten en het contact denkt Klein het meeste te gaan missen. Er zijn zoveel mensen met wie Van de Ven en hij een goede band hebben. Op het afscheid, zaterdag 1 februari om 17.15 uur is iedereen welkom. Dat zal best nog even een lastig moment worden.

En wat daarna? De eerste paar dagen zijn ze nog druk achter de schermen om zaken af te wikkelen. Als het voorjaar intreedt dan gaan Lars en Petra eerst hun tuin en moestuin eens flink aanpakken. Door alle hectische tijden hebben die wat achterstallig onderhoud opgelopen.

Meer informatie op www.boekhandeljacquesbaas.nl