• Marc Satijn

Winkeliers willen uitstel van renovatie Amersfoortseweg

DOORN Winkeliers zijn ongerust over de aangekondigde afsluiting van de Amersfoortseweg. Ze vrezen dat de opknapbeurt van de N227 in Doorn-Noord tot fors omzetverlies zal leiden en willen dat de renovatie wordt uitgesteld tot februari 2020. Dan kunnen ze er met hun inkoop rekening mee houden. Maandagavond luchtten de ondernemers hun hart tijdens een raadsbijeenkomst.

Michiel Schaaij 

RAMP Als de Amersfoortseweg vanaf eind april op slot gaat, is Doorn vanuit de richting Maarn tien weken onbereikbaar. ,,Zo'n complete afsluiting is desastreus, dat is een ramp voor de ondernemers", aldus bestuurslid Ruth van Veldhuizen van winkeliersvereniging VOCD. Volgens haar werden tijdens de afsluiting van de Langbroekerweg in 2015 omzetdalingen van 60 procent genoteerd.

LEVENSBELANG Mocht de aanstaande afsluiting van de Amersfoortseweg opnieuw tonnen aan omzet kosten, dan kan het voortbestaan van winkels in gevaar komen, aldus Van Veldhuizen. Overleg met de winkeliers is daarom van levensbelang. De VOCD-woordvoerster vindt dat de gemeente daarin tot dusver tekort is geschoten.

KAMPWEG Bovendien zien de winkeliers een tweede bui hangen, want onder de Kampweg moeten binnenkort leidingen worden vervangen. Wat de VOCD betreft mogen die twee afsluitingen onder geen beding tegelijkertijd plaatsvinden. Volgens wethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) hebben de nutsbedrijven echter nog geen vergunning voor die werkzaamheden aangevraagd.

LOKAAL VERKEER De wethouder zegde bovendien toe, dat hij gaat proberen om een deel van de Amersfoortseweg tijdens weekeinden open te stellen voor lokaal verkeer. Of dat voldoende soelaas biedt voor de getroffen winkeliers, is maar zeer de vraag. Verder is het nog niet helemaal zeker of de aannemer de hele klus binnen tien weken kan klaren.

BOUWVAK Er bestaat een kans dat de fundering van het noordelijke wegdeel vervangen moet worden. Dat kan pas tijdens de werkzaamheden worden vastgesteld. In dat geval kan de reconstructie niet op 2 augustus worden afgerond en moet er na de bouwvak vakantie nog een week worden doorgewerkt. Andere tegenvallers worden vooralsnog niet verwacht.

VRACHTVERKEER Omwonenden zijn fel tegen het uitstel dat de ondernemers bepleiten. Ze strijden al jaren voor meer veiligheid en minder geluidsoverlast. Volgens hun woordvoerder Ernst Wolf zijn de buurtbewoners het zo langzamerhand zat. Zwaar vrachtverkeer zorgt voor scheuren in woningen en de geluidsoverlast wordt steeds erger. De Heuvelrugpolitiek kiest volgende maand welk belang op korte termijn het zwaarst weegt: dat van de bewoners of de winkeliers.