• Bewoners aan de Amersfoortseweg kampen met verkeersoverlast

    Marc Satijn

Voorrang voor aanpak Amersfoortseweg

DOORN De Amersfoortseweg in Doorn krijgt een voorkeurspositie boven andere verkeersproblemen binnen de gemeente. Met dank aan de VVD, D66, GL/PVDA en de SP werd er donderdagavond besloten dat er voor de N227 een plan van aanpak moeten worden gemaakt hoe er invulling zal worden gegeven aan de renovatie van de weg.

Marc Satijn

Aanwonende bewoners klagen al jaren over de verkeersproblematieken rondom de doorgaande provinciale weg, mede door de toenemende hoeveelheid vrachtverkeer. D66-raadslid Hugo Prakke ziet graag dat de weg gelijktijdig wordt aangepakt met de nieuwbouw van basisschool De Kameleon, die ook de nodige wensen hebben neergelegd rondom de veiligheid langs de N227. ,,Hoe mooi zou het zijn als er bij de oplevering van het schoolgebouw in mei 2017 er een mooie straat naast ligt", aldus Prakke.

AD HOC Lang niet alle partijen waren voorstander om deze taak aan de wethouder mee te geven. ,,Omdat wij lang hebben moeten wachten op een nieuw Gemeentelijke Verkeers- en Vervoersplan (GVVP),, hebben wij lang een Ad Hoc-beleid gevoerd. Nu komt de Amersfoortseweg, Koenestraat, de Donderberg... we moeten prioriteren", aldus CDA-raadslid Chantal Broekhuis. Ook GL/PVDA'er Hans Waaldijk had eerst zijn twijfels over de prioritering, maar stemde uiteindelijk wel voor het plan. ,,Er zijn veel straten waar een hoop aan de hand is. Aan de andere kant: er moet er wel veilig kunnen worden overgestoken..."

Het besluit betekent dat de gereserveerde 550.000 euro voor 2018 een jaar naar voren moet worden gehaald en dat er moet worden onderzocht of het proces vroegtijdig kan worden gestart. ,,Die snelheid is volgens verkeerswethouder Henk Veldhuizen (CDA) juist het probleem. ,,De aanpassing van de veiligheid gaat veel tijd kosten, gezien de ervaring met de Driebergse Hoofdstraat en de Berkenweg in Doorn. Het gaat niet alleen om een oversteekplaats", aldus de wethouder, die stelt dat de aanpassingen hoogstwaarschijnlijk ook niet passen binnen het gestelde budget, dat was berekend op de aanleg van nieuw asfalt.

ONDERNEMERS Veldhuizen stelt dan ook ondernemers hun angst hebben uitgesproken voor het openbreken van de weg. ,,Sommigen zijn bang zijn voor Driebergen-taferelen" , aldus de wethouder. In ieder geval zal hij met de belanghebbenden om de tafel moeten gaan zitten om de plannen te bespreken en verwacht de Raad eind 2016 een plan van aanpak te hebben voor de renovatie van de N227. Aanstaande maandag zullen de eerste besprekingen plaatsvinden voor een verdere invulling van het nieuwe GVVP.