• Corina Blommendaal

Voedselbank nog steeds op zoek naar nieuwe locatie

DOORN Zes jaar geleden kreeg de Voedselbank van de gemeente de oude gemeentewerf in Leersum als opslagplaats. Hier worden de pakketten gemaakt en de voorraad beheerd. Nu de gemeente veel panden gaat verkopen, wordt ook het huidige pand van de Voedselbank verkocht. Voor het einde van dit jaar is er een andere plek nodig om het voedsel op te slaan. Omdat het magazijn na de zomer relatief leeg is, zou dat een geschikt verhuismoment zijn.

Corina Blommendaal

De zoektocht is gericht op een magazijn van minimaal 150-200 vierkante meter, met ruimte voor koel/vriescel (dus minimaal drie meter hoog) , dat dagelijks gebruikt kan worden. Ook is het belangrijk dat het vorstvrij is, er een toiletvoorziening is én parkeerruimte voor de bus van de Voedselbank.

NIET BETALEN Voorzitter Daniëlle Stemmer doet een dringende oproep aan iedereen die mee wil denken om een geschikte ruimte te vinden. ,,Wat belangrijk is, is dat we er niet voor hoeven te betalen, want we krijgen geen subsidie en we hebben geen medewerkers in dienst. We doen alles met ongeveer zestig vrijwilligers. Met de opbrengst van statiegeldautomaten, kwartjes uit de collectes in de kerk, giften van de Lions of de Rotary betalen we de benzine voor de bus, de kratten en de rest van. Allemaal initiatieven vanuit onze gemeente, heel fijn. En ook het voedsel dat wij uitdelen komt bijna allemaal uit onze regio. Bakkers, slagers, supermarkten, groenteboeren. Waar mogelijk vriezen ze etenswaren in, keurig op datum gestickerd. Er gaat zelfs regelmatig voedsel vanuit hier naar Utrecht, omdat ze daar minder aanbod hebben. Maar ook moestuinen, kerken, scholen die acties doen, iedereen helpt mee. Echt fantastisch."

HOGE KWALITEITSEISEN De ruimte die De Voedselbank zoekt moet aan dezelfde kwaliteitseisen voldoen als bijvoorbeeld een supermarkt. De lampen, de muren, een roldeur voor de bus, de koeling. ,,De gemeente kwam met het idee om dit in Steinheim in Doorn te doen, maar we hebben daar gekeken en het is aan de krappe kant, omdat we groeien", vertelt Stemmer. ,,Vijf jaar geleden hadden we 35 gezinnen. Nu hebben we er 85. We groeien per jaar ongeveer met tien gezinnen. Gelukkig zijn daar ook gezinnen bij die na een jaar zichzelf weer kunnen voeden omdat ze werk hebben gevonden of op een andere manier hun leven weer op de rit hebben, maar toch groeien we."

De maximale tijdsduur dat klanten bij De Voedselbank terecht kunnen is drie jaar. ,,Dagelijks hebben we twee chauffeurs nodig, mensen die helpen bij uitgifte, het inpakken. Wij worden gecontroleerd op de voedselveiligheid, werken volgens de Arbonormen, onderhoud van de bus, inzamelen van geld. Veel mensen hebben geen idee hoeveel werk we verzetten."

GROTE GEZINNEN EN ZZP'ERS Het afgelopen jaar merken wij dat er vooral grote gezinnen bij komen. Veel mensen hebben hun baan verloren en als er geen uitkering meer is, lukt het op een gegeven moment niet meer. Maar ook zzp'ers gaan vaak door tot het uiterste, lenen geld bij vrienden en familie en merken op een gegeven moment dat het niet meer gaat. Vaak schamen mensen zich heel erg. Maar er is niets om je voor te schamen als je zorgt dat je je voedsel op orde hebt, ook voor je kinderen. Wij proberen door de zorgen over voedsel weg te nemen, ruimte te maken om eruit te komen. Onze klanten komen allemaal via een organisatie, nooit rechtstreeks. Dat kunnen Sociale Dorpsteams zijn, kerken of schuldhulpmaatjes. Ze krijgen voor drie maanden wekelijks een pakket toegezegd. Na drie maanden wordt er gekeken waar ze staan en of ze al iets hebben kunnen veranderen aan hun situatie. En op het moment dat ze weer zelf hun inkomen kunnen verdienen, worden wij superblij."

Klanten kunnen dan nog een tijdje tweewekelijks een pakket krijgen als dat nodig is. Een pakket is ongeveer zeventig euro waard en er zitten 35 artikelen in. ,,Wij vinden het belangrijk om mensen er op te attenderen dat er zoveel armoede is, zelfs in onze gemeente. Daarom doen we jaarlijks in ieder dorp een grote actie in een supermarkt. Waarom ik blij word van dit werk? Omdat ik er veel energie van krijg om mensen te helpen, zodat ze weer vooruit kunnen."

Kijk voor alle mogelijkheden om te doneren op www.voedselbankutrechtseheuvelrug.nl.