• Michiel Schaaij

Zorgen over veiligheid N225 bij Kerkplein

DRIEBERGEN Omwonenden van het Kerkplein zijn bezorgd over de verkeersveiligheid op de Hoofdstraat. In de 30 kilometerzone ter hoogte van Het Wapen van Rijsenburg wordt ondanks een recente laseractie nog steeds te hard gereden. ,,Het is wachten op een ernstig ongeluk", zeggen buurtbewoners. Afgelopen donderdag richtten ze hun noodkreet op de Heuvelrugpolitiek. 

Michiel Schaaij

De ongeruste buurtbewoners hebben zich samen met de Vrienden van het Kerkplein verenigd in de commissie Hoofdstraat Veilig. Ze willen dat de gemeente snel actie onderneemt om aan de gevaarlijke verkeerssituaties een einde te maken. Voor de open microfoon van de gemeenteraad lieten commissieleden nadrukkelijk van zich horen. 

SNELHEIDSDUIVELS Veel automobilisten op de Hoofdstraat lappen op de klinkerstrook ter hoogte van het Kerkplein de maximumsnelheid aan hun laars. In plaats van de voorgeschreven 30 kilometer per uur, razen ze met veel hogere snelheden voorbij. Volgens commissielid Marianne Beekman moet de kilometerteller van de ergste snelheidsduivels 's avonds wel 100 kilometer per uur aangeven. 

DODENWEG ,,Dat is écht niet overdreven", aldus Beekman. ,,Sommige automobilisten denken: ik ga lekker naar de snelweg, dus gas erop." Overdag zorgt laad- en losverkeer bij de winkels aan de Hoofdstraat regelmatig voor extra gevaar. ,,De Hoofdstraat is een kandidaat-dodenweg", zo luidt de noodkreet. Volgens de commissie Hoofdstraat Veilig zijn extra maatregelen op het wegvak tussen de de Buzziburglaan en de Van Rijckevorselstraat hard nodig.

GOEDE WIL Volgens Beekman heeft de gemeente ,,haar goede wil laten zien" door behulpzaam te zijn bij een ludieke laseractie. Verkeerswethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) was bij die gebeurtenis aanwezig en heeft zelfs meegeholpen met flyeren. Maar daarna bleef het stil. Met hun noodkreet voor de open microfoon wilden de Driebergenaren de gemeente daarom tot actie manen. 

EXTRA ZEBRAPAD Een van de opties om de Hoofdstraat bij het Kerkplein veiliger te maken, zou volgens de actievoerders een extra zebrapad met middengeleider zijn, ter hoogte van het pand van voormalig rijtuigschilder Bak. ,,We hebben alles opgemeten en qua ruimte kan het", aldus Beekman. ,,We weten dat de gemeente niet veel geld heeft, maar een extra zebrapad kost toch de wereld niet?" 

SMILEY Ook het opnieuw plaatsen van een smiley langs de Hoofdstraat zou helpen. Die heeft er tijdelijk al eens gestaan en volgens omwonenden had dat zeker een gunstig effect op het rijgedrag van passerende automobilisten. Wethouder Boonzaaijer zei vooral te geloven in bewustwording en opvoeding. ,,Ik ben ervan overtuigd dat je alles niet met harde maatregelen kunt realiseren."