• Eva zit al gelijk te spelen met de autootjes op het Leersum-sp

    Jacob van Katwijk

'Scheuren' door Leersumse straten

LEERSUM Iedereen kent wel de speelkleden waarop kinderen uren zoet kunnen zijn om met autootjes door een denkbeeldige stad te rijden. Hoe leuk zou het zijn om in plaats daarvan te rijden van je eigen school naar de AH aan de Honingraat. Je eigen dorp als speelkleed? Dat dacht Japke van Katwijk en hij ontwierp daarop het Leersum-Speelkleed.

Hubert van Zanten

Japke werkt in Rotterdam als verslaggever bij voetbalclub Feyenoord. Hij is opgegroeid in Leersum en voetbalt zelf nog in het zaterdagteam van HDS. Als hij dan weer in Leersum is past hij weleens op zijn nichtjes. Zo ook half mei van dit jaar. Zij speelden op een kleed waar een rotonde op stond met daarop een kasteel. ,,Ik moest ineens aan de Uilentoren denken en toen ben ik aan de slag gegaan."

UNIEK In het begin ging het nog rustig aan. Tot hij op 26 juni in de Rotterdamse krant een artikel las 'Een speelkleed voor kleine Rotterdammertjes'. ,,Mijn idee was ineens veel minder uniek, ik moest nu wel snel zijn en nog veel meer huisjes gaan tekenen." In plaats van 's avonds tv kijken en Netflixen begon Japke met tekenen. ,,Een echte tekenaar ben ik niet, ik maakte vroeger wel cartoons, maar dit is toch anders."

Eerst moet Japke bepalen welke Leersumse gebouwen er allemaal op moeten komen te staan en hoe het stratenplan zou worden. ,,Ik heb een autootje geleend van mijn nichtje en ik ben aan de slag gegaan. Hoe breed moest de weg worden. Hoe groot de parkeerplaatsen. Want je moet toch ergens de auto's parkeren. Alle streepjes op de weg moest ik met de hand tekenen, een heel gepriegel. Het kleed was van het zuiden gesitueerd. Dus ik moest van alle gebouwen weten hoe de zuidgevel eruitzag. Vanuit Google Earth heb ik de daken nagetekend en in Photoshop heb ik het gebouw daarna zuidwaarts gedraaid. Toen kon ik aan de slag met de details. Met kasteel Broekhuizen ben ik zo avonden bezig geweest."

,,Veel heb ik ook met de hand getekend. Een boom of een figuurtje tekende ik dan in één keer met de hand, daarna maakte ik een foto die ik dan in Photoshop inkleurde. Een aantal poppetjes die je ziet zijn van mensen die ik ken. Ik sta er zelf trouwens ook op", zegt Japke met een lach.

TYPISCH LEERSUM ,,Ik heb allereerst de gebouwen getekend waar ik zelf wat mee heb. Natuurlijk het HDS-veld, maar ook het zwembad. Barry Snacks en natuurlijk De Binder. Maar ook de typische Leersumse monumenten, zoals de Tombe van Nellesteijn, de Uilentoren natuurlijk, de paaltjes onderaan de Lomboklaan en ook de Shapenrotonde, Dat is toch typisch Leersum. Mijn vrienden zie ik bij het voetballen, de feestjes in De Binder. En natuurlijk ook tijdens het Bloemencorso, dat verbindt toch Leersum het meest. Dus staat er ook een corsowagen op het kleed."

,,Toen het kleed klaar was liet ik het aan mijn nichtjes zien. De jongste is 1 jaar, dus die heeft er nog niet zoveel aan. Eva van 3 jaar ging er meteen mee aan de slag. Ik heb er ook wat grapjes ingetekend. Eva ging gelijk de kat uit de boom halen. Daarna reed ze door rood en toen iemand tankte zonder te betalen hadden we meteen een politieachtervolging in de Leersumse straten."

Japke vervolgt: ,,Het was niet makkelijk om het kleed in Nederland te laten weven. Ik heb er daarom voor gekozen om het te laten printen op een soort vinyl. Dat is krasvast en waterdicht. Eigenlijk is het veel beter zo.''