• Wethouder Gerrit Boonzaaijer

    Archief BDUmedia

Theekoepel Beerschoten-Willinkhof wordt gerenoveerd

DRIEBERGEN De theekoepel Beerschoten-Willinkshof én de bijbehorende toegangsbrug aan de Hoofdstraat in Driebergen zullen worden gerenoveerd. De gemeente Utrechtse Heuvelrug had al langer plannen voor de koepel nabij het stationsgebied, maar heeft het nu voor elkaar gekregen een 'Erfgoedparel-subsidie' te krijgen om de renovatie mogelijk te maken.

Marc Satijn

,,In overleg met meerdere partijen hebben wij ons voorgenomen om dit stukje erfgoed in onze regio op te waarderen. We zijn dan ook blij om te melden dat wij een erfgoedparelsubsidie hebben gekregen voor dit renovatieproject", vertelt wethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) tevreden. Het Fonds Erfgoedparels -die de subsidie uitgeeft- draagt bij aan de grootschalige restauratie van kerken, industrieel erfgoed en historische buitenplaatsen binnen onze provincie, en heeft dus de koepel verkozen om in aanmerking te komen voor een opwaardering.

KOSTEN De totale kosten voor het renovatieproject bedragen volgens de wethouder 175.000 euro. ,,Maar in het budget voor het Stationsgebied Driebergen-Zeist zat ook een deel voor cultuur en cultuurhistorie. Daar hadden we iets nieuws voor kunnen verzinnen, maar we hebben besloten ook dat in de koepel te stoppen", aldus Boonzaaijer. Door dat besluit heeft de Gemeente een extra budget van 150.000 euro, waardoor er 25.000 euro aan 'eigen middelen' besteed moet worden.

PLANNEN De koepel is gebouwd in 1889 -na de sloop van Landgoed Beerschoten- en dient nu vooral als fotolocatie voor menig bruidsparen die hun geluk daar vastleggen. ,,Verder hebben we er geen toekomstige plannen mee, anders dan dat het prima gebruikt kan worden voor culturele doeleinden", aldus de wethouder.