• Wethouder Hans Nijhof

    Sebastiaan Bode

Telefonische bereikbaarheid sociale dorpsteams gekort

HEUVELRUG Het Heuvelrugcollege gaat de telefonische bereikbaarheid van de sociale dorpsteams terugbrengen. Voortaan kunnen inwoners alleen nog in de ochtenduren terecht met vragen over zorg, opvoeding, werkeloosheid en welzijn. Maar een aantal raadsfracties is chagrijnig, omdat zorgwethouder Hans Nijhof (Groen Links/PvdA) zich niets aantrekt van hun kritiek.

Michiel Schaaij

Nijhof presenteerde maandagavond een toelichting op de nieuwe, beperkte bereikbaarheid. Volgens de wethouder blijkt uit onderzoek dat er 's middags minder telefoontjes bij de sociale dorpsteams binnenkomen. Hij vindt het daarom efficiënter om de telefoon alleen tussen 09.00 en 13.00 uur te laten bemannen. Bovendien zijn volgens Nijhof in veel andere gemeenten de sociale teams helemaal niet telefonisch bereikbaar voor nieuwe cliënten.

SPREEKUUR Maar SP-er Jasper van Geijtenbeek is bang dat het met de telefonische bereikbaarheid van de sociale dorpsteams van kwaad tot erger zal gaan. ,,Nu wordt het van negen tot één, straks misschien van tien tot twaalf en vervolgens alleen nog een telefonisch spreekuur", zo vreest hij. Van Geijtenbeek vond daarbij CDA-fractieleider Chantal Broekhuis aan zijn zijde. ,,De gemeente moet te allen tijde voor inwoners bereikbaar zijn", benadrukte zij.

GEEN TOESTEMMING Wethouder Nijhof hield vol dat een verminderde bereikbaarheid niet ten koste van de dienstverlening gaat. Zo krijgen bestaande cliënten het 06-nummer van hun contactpersoon bij het sociale dorpsteam. Bovendien maakte Nijhof duidelijk, dat hij geen toestemming van de gemeenteraad nodig heeft en daarom de reductie van de telefonische bereikbaarheid voor nieuwe cliënten gewoon wil invoeren.

NUKKIG Commissievoorzitter Peter van der Zee (VVD) constateerde dat ruwweg de helft van de gemeenteraad moeite met het plan heeft. Maar de wethouder liet zich niet vermurwen en wilde alleen tegemoet komen aan het voorstel van VVD raadslid Franca Kerstens om de beperkte telefoontijden na een poosje te evalueren. Verder toonde Nijhof zich doof voor de kritiek. ,,En ik heb geen behoefte om stemmen te gaan tellen, want dat lijkt me uitermate ongezellig", zei hij nukkig.