• Het bestuur van de stichting met van links naar rechts: Matty Dekkers (secretaris), Annoesjka Cabo (programmering), Jan Mulder (penningmeester) Op de foto ontbreekt Jef Helmers.

    Stichting Muziekfestival Utrechtse Heuvelrug

Stichting Muziekfestival Utrechtse Heuvelrug opgericht

DRIEBERGEN Met de oprichting van de Stichting Muziekfestival Utrechtse Heuvelrug is de regio een enthousiaste groep muziekliefhebbers rijker. Naast het geven van concerten richt de organisatie zich voornamelijk op de muzikale omlijsting tijdens open monumentendag.

Danny van der Linden

 

Op 9 en 10 september vinden ook in de gemeente Utrechtse Heuvelrug de Open monumentendagen plaats. Tijdens deze dagen zijn monumenten in de gemeente gratis toegankelijk voor het publiek. De organisatie is in handen van het open monumenten comité.

,,Dit is een vervolg op wat er vorig jaar is georganiseerd. Vorig jaar ontstond het idee om bij sommige monumenten een concert te geven. Dit idee werd dusdanig enthousiast ontvangen dat er is besloten hier dit jaar meer mee te doen", vertelt Annoesjka Cabo (52) die als bestuurslid is verbonden aan de Stichting Muziekfestival Utrechtse Heuvelrug. ,,Dit jaar staan onder andere Buitenpark Sparrendaal, Kraaybeekerhof en de grote kerk op het programma."

 

VIOLISTE Cabo is zelf violiste en speelde in die hoedanigheid ondermeer voor het Rotterdams Philharmonisch orkest en het radio-orkest. Bovendien gaf ze als onderdeel van een piano-/vioolduo ruim vierhonderd concerten in binnen- en buitenland. ,,Toen dat twee jaar geleden stopte, ben ik gaan kijken naar de mogelijkheid om kamermuziek meer te promoten. Het is ook leuk om met mensen samen te spelen. Het werkt stimulerend." Cabo is ook nog als viooldocente actief in Driebergen.

 

Bij de Stichting Muziekfestival Utrechtse Heuvelrug is Cabo verantwoordelijk voor de programmering. ,,Het is de bedoeling dat beroepsmusici en amateurmuzikanten op de Open Monumentendag optreden bij monumenten die zich daar voor lenen", zegt Cabo.

,,We willen de verbinding tussen professionele muzikanten en de amateurs tot stand brengen. Het leuke is dat er op dergelijke bijeenkomsten een informele sfeer heerst. Mensen komen in eerste instantie voor het monument, en gaan minder snel in een rijtje naar de muzikant zitten kijken. Ik kan me voorstellen dat dit voor amateurmuzikanten prettig is. Het maakt het wat minder spannend." Overigens is de mogelijkheid om op te treden niet leeftijdsgebonden. ,,We willen juist ook jong talent een kans geven."

 

STICHTING Het idee om live muziek te spelen bij monumenten wordt door het Open monumenten comité omarmd. In 2016 organiseert Cabo de muzikale kant van de dagen alleen. ,,Hier kwam best veel bij kijken. Je moet ook allerlei fondsen aanschrijven, sponsoren binnen halen en publiciteit verzorgen. Het is fijn dat er nu een aantal mensen zijn die in het bestuur willen zitten en helpen bij de organisatie. De mensen die dit doen waren vorig jaar ook betrokken bij de dagen. We willen hier een mooie traditie van maken", aldus Cabo, die nog steeds op zoek is naar meer vrijwilligers. ,,Iemand die handig is met internet is van harte welkom", zegt Cabo, ,,Maar ook mensen die op de dagen zelf de muzikanten op willen vangen en wegwijs willen maken zijn van harte uitgenodigd om contact met ons op te nemen."

 

De jonge stichting is ambitieus. ,,Vorig jaar is het idee ontstaan in Driebergen en daar richten we ons nu ook op. Maar de bedoeling is wel om dit soort activiteiten over de hele Utrechtse Heuvelrug te organiseren", aldus Annoesjka Cabo. Mensen die meer willen weten of zich als vrijwilliger willen aanmelden kunnen terecht bij secretaris Matty Dekkers: matty.dekkers@gmail.com.