• Monique José Timmermans

Stichting koopt deel voormalig raadhuis Maarn

MAARN De handtekeningen onder de koopovereenkomst zijn vanmorgen gezet. De Stichting Vrienden Raadhuis Maarn heeft daarmee het monumentale deel van het voormalige Maarnse raadhuis gekocht. ,,We zijn heel blij dat het gelukt is. Mede dankzij de bijdragen uit de gemeenschap is de financiering rond. Immers er moest wel een marktconforme prijs op tafel komen", aldus Nick Breur namens de stichting.

Monique José Timmermans

En daarmee is de weg vrij voor het voortzetten en terugbrengen van de lokale activiteiten op het plein en ook bruidsparen kunnen vanaf december weer in het huwelijk treden in het centrum van Maarn. ,,De trouwzaal wordt verbouwd, zoals deze vanouds was. De laatste jaren was de ruimte in gebruik als raadszaal." Elly Breur zal de exploitatie in handen nemen.

ZOLDER Ook voor de zolder heeft de stichting plannen. Bestuurslid Ted Kuijpers: ,,De vlizotrap wordt vervangen door een vaste trap, waardoor de karakteristieke zolder makkelijker bereikbaar wordt. Een mooie ruimte voor exposities en vanaf hier is ook de oude klok goed te bekijken. Deze is trouwens geadopteerd door EMS Notarissen uit het dorp."

ARCHITECTEN Een deel van het complex wordt van de stichting gekocht door A&R10 uit Maarn, dat bedrijf vestigt zich in het souterrain. Lillian Brinks van het architectenbureau: ,,We adviseren vaak bij het herbestemmen van onroerend goed. Wat is er dan mooier om dat in het dorp waar je woont te doen en er dan je bedrijf te vestigen." Binnen - achter het bordes - wordt de oorspronkelijke structuur teruggebracht in overleg met monumentenzorg en de gemeente. ,,Vanaf begin oktober verwachten wij er elke dag te zitten. En dagelijks gebruik is uiteindelijk het beste voor een gebouw."

PROFICIAT Al sinds 2005 wordt achter de schermen gewerkt aan het behoud voor het dorp van het monumentale deel van het gebouw en het plein ervoor. Volgens Breur is met de komst van wethouder Gerrit Boonzaaijer de verkoop in een stroomversnelling gekomen. Boonzaaijer reageert desgevraagd: ,,Wij zijn zeer content met de verkoop van het monumentale pand aan de stichting. De complimenten zijn voor de stichting die zowel breed draagvlak, een mooie invulling en goede financiering heeft gerealiseerd. En dat alles in heel goed en constructief overleg. Het pand en de invulling is bij hen in goede handen. Proficiat." Volgens goed gebruik maakt de wethouder de koopsom openbaar als transport heeft plaatsgevonden en in overleg met de koper, in dit geval de stichting. Voor het achterdeel van het raadhuis is volgens de gemeente serieuze belangstelling. ,,En als het loopt zoals wij denken, worden het (zorg)woningen."

De stichting sluit hiermee een fase af. ,,Allereerste prioriteit is steeds de financiering geweest. De stichting kan zich nu volledig richten op concrete invulling en activiteiten Nick Breur doet een stapje terug binnen het bestuur en draagt de voorzittershamer over aan Betty van der Meulen."