• Organisatoren Lennart Berkman en Evert de Boer startklaar voor Heuvelrugloop op 16 juni

    Monique José Timmermans

Sportiefste klas in de prijzen bij Heuvelrugloop

MAARN Trappelend van ongeduld staan de jongste deelnemers aan de Heuvelrugloop altijd onder de start- en finish boog. Zij gaan als eerste het parcours op dat voor hen 1 kilometer lang is. ,,De deelnemers zijn 2 tot 12 jaar oud en worden altijd luid aangemoedigd tijdens de hele route. Stralend komen ze over de finish om hun medaille in ontvangst te nemen", weten bestuurslid Evert de Boer en Lennart Berkman namens Berkman&Berkman, sponsor van de Scholierenloop die dit jaar op zaterdag 16 juni wordt gelopen.

Monique José Timmermans

SPORTIEF Lennart Berkman is geboren en getogen in Maarn en één van de leden van de groep die de eerste vijf jaar de Heuvelrugloop organiseerde. ,,Ik heb dus een historische band met de loop", lacht Berkman die als inwoner vooral ook wat wil terugdoen voor het dorp.

,,Zelf ben ik sportief: hardlopen, fietsen en ultraloop. Dat laatste zijn lopen over extra lange afstanden, hiervoor ben ik op bondsniveau ook actief." Juist de jeugd motiveert hem. ,,Lekker naar buiten in plaats van achter een scherm zitten. Het is fantastisch als zo'n jonkie het rondje uitloopt. Het zijn zoveel blije koppies bij elkaar."

JONG GELEERD Vanaf hun tweede jaar doen de kinderen Berkman al mee, de jongste dit jaar voor het eerst. En dat met vele jonge lopers uit Maarn, Maarsbergen en zelfs de omliggende dorpen. ,,Het is een familiefeest, de ouders en oudere kinderen starten bij de lange afstanden vanaf 19.00 uur. Dus eerst gaat alle aandacht naar de peuters en basisscholieren. Bij de oudere kinderen zie je het fanatisme groeien. Je ziet de 10, 11 en 12-jarigen via de hockey of voetbal echt trainen voor de loop."

De route is hetzelfde als vorig jaar: vanaf de Plus onder de tunneltjes rechts de Kapelweg, links de Berkenlaan en achter het gemeentehuis langs nog een stukje doorlopen om vervolgens over de Kapelweg naar de tunneltjes terug te gaan.

MEER De verwachting is dat dit jaar meer scholieren dan andere jaren mee zullen doen. ,,Er zit nu een week tussen de Avondvierdaagse en de Scholierenloop. We weten dat als beide evenementen in dezelfde week vallen, minder kinderen meedoen." Extra motivatie is de strijd om de sportiefste klas. ,,De klas met procentueel de meeste deelnemers wint deze prijs. We gaan de drie basisscholen in Maarn en Maarsbergen langs om de loop aan te kondigen. En ik kan verklappen dat je voorgaande jaren met 40% deelname in je klas een goede score had. Moedig dus je klasgenoten aan om deel te nemen", aldus De Boer. Deelname aan de scholierenloop is gratis, wel even inschrijven via de website www.heuvelrugloop.nl.

PRIJZEN Meedoen is uiteraard belangrijker dan winnen. Toch worden er verschillende bekers uitgereikt. ,,Voor twee categorieën – tot en met 9 jaar en 10 tot 12 jaar - en in beide categorieën voor jongens en meisjes apart." Voor de tijdregistratie krijgen ook de jongeren een chip mee. ,,De snelste zullen in minder dan 4 minuten weer binnen zijn, dat is een goed tijd. De allerkleinsten doen er ruim 10 minuten over, vaak met papa of mama die meeloopt."

INSCHRIJVEN Voor alle afstanden stromen de inschrijvingen inmiddels binnen. De Boer ,,De ervaring leert dat we het maximum van 1.000 bereiken." De voorbereidingen liggen op schema: ,,Daar hebben we zeer gedetailleerde draaiboeken voor." En vrijwilligers zijn zoals altijd zeer welkom: ,,Op de dag zelf hebben we voor veel verschillende taken tussen de 80-100 mensen nodig. Inschrijven als loper of als vrijwilliger kan via de website."