• Foto: Marc Satijn

Shortlist Z-O-U-T-schrijver van het jaar bekend

HEUVELRUG In de race om de jaarlijkse titel 'Z-O-U-T-schrijver van het jaar' zijn twee schrijvers uit de gemeente Utrechte Heuvelrug genomineerd.

Greet Beukenkamp (Amerongen) is genomineerd met haar titel 'Voor eeuwig de jouwe'. Ook Maria Rijk uit Leersum zit bij de laatste vijf, met haar boek 'Blauwdruk'. De lijst wordt gecompleteerd door het boek 'De rotgans' van Bart Ebbinge (Wijk bij Duurstede), 'De som der delen' van Therese Evers uit Rhenen en Ronald van der Pol (Wijk bij Duurstede) met 'De witte generaal'.

De verkiezing is in januari voor de derde keer van start gegaan als initiatief van D66 Utrechtse Heuvelrug, Rhenen en Wijk bij Duurstede, met inhoudelijke ondersteuning door bibliotheek Z-O-U-T.

Schrijvers, woonachtig in de gemeenten Renswoude, Rhenen, Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede konden zich tot 13 maart aanmelden om mee te dingen. Er zijn 21 aanmeldingen binnengekomen, meer dan bij de verkiezingen van vorig jaar. ,,De jury is verrast door de veelheid en diversiteit van de inzendingen. De longlist bevat bekende, maar ook veel onbekende namen. Bij alle boeken van de longlist staan op de site www.zoutschrijver.nl een korte quote uit het juryrapport vermeld. De jury hoopt hiermee het lezen van de boeken te stimuleren. Er zitten net als de voorgaande jaren bijzondere verhalen en boeken bij die het lezen meer dan waard zijn, en wij raden mensen aan om ook deze boeken te gaan lezen", aldus juryvoorzitter Simone Gijben..

JURY

De jury van de wedstrijd bestaat uit Simone Gijben (manager team Cultuur & Educatie ZOUT), wethouder Hans Nijhof, Ineke Hogema (redacteur en auteurscoach/vice-voorzitter Cultuur Platform Rhenen), Karel Schneider, (regisseur Wijk bij Duurstede) en oud-wethouder Elisabeth van Oostrum (namens D66)

Tot eind maart kan het publiek meestemmen op één van de schrijvers uit de shortlist. De boeken zijn te koop bij de boekwinkel of te leen in de bibliotheek. Stemmen kunnen uitgebracht worden via www.zoutschrijver.nl.

Deze publieksstemmen zullen samen met de jurystemmen leiden tot de uiteindelijke winnaar. Op woensdagavond 8 april wordt de naam van de winnaar bekend gemaakt in het Calypsotheater in Wijk bij Duurstede tijdens het CultuurCafé dat geheel in het teken zal staan van de Z-O-U-T schrijver van het jaar.