• Lex van Lieshout ANP

Schuldhulp naar sociaal dorpsteam

HEUVELRUG Driebergen heeft van alle Heuvelrugdorpen de meeste inwoners met schulden, zegt wethouder Hans Nijhof (Groen Links/PvdA) van sociale zaken. Daarom is juist daar een proefproject gestart, waarbij  schuldenproblematiek door de nieuwe sociale dorpsteams wordt opgepakt.

Michiel Schaaij

In de andere dorpen blijft de Regionale Sociale Dienst (RSD) uit Zeist voorlopig nog de aangewezen instantie. Als de Driebergse pilot succesvol blijkt, wil het college de schuldhulpverlening ook in andere kernen bij de sociale dorpsteams onderbrengen.

 

ACHTERSTAND De afgelopen twee jaar is het aantal Heuvelruginwoners met problematische schulden met bijna twintig procent gestegen. Ruim driehonderd van hen hebben inmiddels hulp om een betalingsachterstand weg te werken. Een zojuist afgerond subsidieproject met de plaatselijke afdeling van Humanitas en het kerkelijke initiatief Schuldhulpmaatje heeft nog eens 69 inwoners met schulden geholpen. Bovendien zijn er 29 vrijwilligers geworven, die vervolgens werden geschoold om nieuwe cliënten met problematische schulden terzijde te staan. Het project van Humanitas en Schuldhulpmaatje werd met geld van de landelijke overheid betaald.

 

INGEWIKKELD Een groot deel van de schuldenproblematiek wordt ook door de overheid zelf veroorzaakt, zegt coördinator Bram Dekker van Schuldhulpmaatje. Het systeem van zorg- en huurtoeslagen is zo ingewikkeld, dat mensen soms geld krijgen waar ze helemaal geen recht meer op hebben. Wethouder Nijhof wijst er bovendien op ,,dat de uitbetaling van toeslagen niet altijd synchroon loopt met de rekeningen die mensen zelf moeten betalen".

 

FINANCIELE NEKSLAG Volgens de laatste cijfers is de belastingdienst de belangrijkste oorzaak van zo'n 37 procent van de schuldhulp in Utrechtse Heuvelrug. Als er onterecht uitgekeerde toeslagen terugbetaald moeten worden, is dat vaak een financiële nekslag voor inwoners. Bij de hulpverlening die daarop volgt, spelen de Sociaal Raadslieden een sleutelrol.

Die kunnen toegang krijgen tot de gegevens van de belastingdienst en hebben zicht op de uitbetaling van toeslagen. Volgens wethouder Nijhof wordt het contract met het Bureau Sociaal Raadsliedenwerk Zeist daarom verlengd tot augustus volgend jaar.