• Elizabeth Heijblom

Recron wil subsidie voor Henschotermeer

MAARN Branchevereniging Recron vindt dat de gemeente het collectieve belang van de recreatieondernemers rondom het Henschotermeer heeft veronachtzaamd. Om de financiële schade te beperken, zou Utrechtse Heuvelrug de toeristenbelasting moeten inzetten om de toegangsprijs voor het Henschotermeer te verlagen.

Michiel Schaaij

SCHADE Sinds begin dit jaar wordt de populaire zwemplas uitgebaat door de eigenaars van vakantiepark De Heigraaf. Die hebben een toegangsprijs van 2,95 euro geïntroduceerd, maar de gasten van hun eigen familiecamping mogen wel gratis naar binnen. Concurrerende recreatieondernemers zeggen daar schade van te ondervinden.

PROTEST In een protestbrief aan het college en de gemeenteraad schrijft de Recron, dat de gevolgen van de nieuwe exploitatievorm voorspelbaar waren. ,,De overheden hadden beter moeten anticiperen", zo luidt het verwijt van de branchevereniging uit Zeist. ,,De gemeente Utrechtse Heuvelrug weet hoe belangrijk het Henschotermeer is voor haar inwoners en de recreatiebedrijven."

MILJOEN Volgens de Recron zijn alle betrokken overheden tekortgeschoten in de communicatie en het overleg met de andere recreatieondernemers in de buurt. Omdat Utrechtse Heuvelrug dit jaar ruim een miljoen euro aan toeristen- en forensenbelasting binnen hengelt, zou daar best een flinke bijdrage aan de basisexploitatiekosten van het Henschotermeer vanaf kunnen, vindt de ondernemersclub.

KORTING Als alternatief oppert de Recron een korting van 25 procent op de toeristenbelasting voor campings rondom het Henschotermeer. ,,Belasting betalen is nooit leuk, maar de aanwezigheid van een 'vrij' beschikbaar Henschotermeer maakte het betalen van toeristen- en forensenbelasting nog enigermate acceptabel", aldus de branchevereniging.

BETAALSYSTEEM Overigens konden bezoekers van het Henschotermeer de afgelopen week nog steeds gratis naar binnen. De entreeheffing had op 27 april al van start moeten gaan, maar het nieuwe betaalsysteem werkte nog niet. De betaalautomaat voor het parkeerterrein functioneerde wel gewoon.