• Terwijl er nog druk wordt gewerkt, ligt op de achtergrond het bosbad al zo goed als klaar.

    Edith Hazelzet
  • Edith Hazelzet

Bosbad bereidt zich toch voor op opening

LEERSUM Ondanks de coronacrisis gaan de voorbereidingen voor de seizoensstart gewoon door in Bosbad Leersum, wanneer deze ook moge zijn. De behoefte aan zwemmen in de buitenlucht leeft nu al onder een deel van de Leersumers. Qua vernieuwingen kunnen deze Bosbadfans zich vast verheugen op een 's nachts afgedekt middenbad en kleurrijke houten ligstoelen verspreid over het terrein.

Edith Hazelzet

Dit jaar zou het Bosbad een week eerder open gaan dan normaal, op 18 april. Door het coronavirus staat deze datum op losse schroeven. Het Leersumse buitenbad krijgt vele vragen over de denkbare openingsdatum en een mogelijk gewijzigde abonnementsprijs, mocht het seizoen korter zijn dan anders. De voorverkoop is begonnen, maar gebeurt door de omstandigheden nu digitaal, en wordt indien nodig verlengd. De voorverkoopdag aan de kassa op 28 maart is vervallen.

ZEKERHEID Voorzitter Jan Overweel praat de Bosbadgangers graag even bij: ,,We merken aan de vele vragen die we krijgen dat daar behoefte aan is. We weten allemaal dat we zoals de situatie nu is, niet kunnen gaan zwemmen met z'n allen. Toch willen mensen graag de geruststelling dat het bad ooit opengaat, met name gasten voor wie het zwembadbezoek ook een sociale functie heeft."

Verder ziet het bestuur dat mensen het bestellen van hun abonnementen uitstellen. ,,Wat dat betreft kan ik hen geruststellen. Natuurlijk gaan we zaken verrekenen mochten we korter open zijn dan normaal."

AFDEKKING De vele voorbereidingen voor de opening zijn in gang gezet zoals gepland. Vrijwilligers snoeien het groen en maken de paden schoon. Boven wordt nu de kassaruimte opgeknapt, en er is verlichting geplaatst in de kleedruimtes, die ook nog lichter geschilderd zullen worden. ,,Zolang het kan werken we door, en natuurlijk op gepaste onderlinge afstand. Deze week is de installatie van de afdekking van het middenbad met de glijbaan aan de orde. Bellen we dat nu af, dan kan zo'n leverancier later misschien niet meer." De afdekdekens zijn speciaal op maat gemaakt vanwege de onregelmatige vorm van het bad. ,,Twee sets lamellen kunnen straks vanuit mobiele oprolkasten uitgerold worden. Dan blijft ook dit bad 's nachts op temperatuur."

LEKKAGE De omvangrijke investeringen van 2019 in warmtepompen en zonnepanelen betaalde zich tot verbazing van het bestuur nog niet helemaal terug. ,,We begrepen niet dat de energierekening niet meer gedaald was, totdat we een grote lekkage ontdekten in een aanvoerleiding van het ondiepe bad. De muur van de kleedruimte beneden trok helemaal vochtig op. Toen begrepen we waarom we meer hadden moeten aanvullen en bijwarmen dan voorzien. Het probleem is inmiddels opgelost," vertelt Overweel.

PERSONEELSOPROEP Bosbad Leersum was al op zoek naar toezichthouders en roept geïnteresseerden op om gewoon te solliciteren: ,,We hanteren dit jaar een andere CAO met een iets ruimere beloning," nodigt de voorzitter uit. Verder zoekt het bestuur mensen die kleinere taken vrijwillig op zich willen nemen: ,,Op de drukste dagen kunnen we bij de kassa hulp gebruiken. En het zou fijn zijn als iedere dag iemand wil helpen met het uitrollen van de nieuwe badafdekking, want die is wat bewerkelijker dan die van de andere baden. Dus als je er toch bent, steek dan even een handje uit. Dit mooie bad is van ons samen, zo zien wij dat."

Overweel vindt de coronasituatie onwerkelijk als hij in het Bosbad is. ,,Het ligt er fantastisch bij. Het opwarmen van het water is al gestart want dat duurt weken. Wij zijn er straks helemaal klaar voor."

Label:

Coronavirus