• Archief BDUmedia

Vijf jaar cel geëist voor roekeloos rijgedrag Driebergenaar

DRIEBERGEN Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep een gevangenisstraf van vijf jaar en een ontzegging van vijf jaar geëist tegen een 41-jarige man uit Driebergen. In de nieuwjaarsnacht van 2017 op 2018  zou hij met een bestelbus in Oss meerdere verkeersmisdrijven hebben gepleegd, waaronder het aanrijden van een vrouw en het verlaten van de plaats van het ongeval. De man zou onder invloed van alcohol zijn geweest en was bovendien niet in het bezit van een geldig rijbewijs.

Het is kort na de jaarwisseling en het slachtoffer is op dat moment, net als vele anderen, op straat. De nieuwjaarsviering is nog gaande wanneer verdachte met aanzienlijke snelheid over de Berghemseweg rijdt. Onderzoek wijst uit dat verdachte rond de 60 kilometer per uur moet hebben gereden, waar slechts 30 kilometer per uur is toegestaan. Het slachtoffer staat op dat moment vuurwerk op te ruimen en wordt, aldus het OM, door verdachte geschept. De vrouw werd tientallen meters door het voertuig meegesleurd waarna verdachte ook nog over haar heen reed. De man reed vervolgens door.

Eerder die avond zou de verdachte ook al een aanrijding hebben veroorzaakt. Een voor rood licht wachtende auto werd van achter door verdachte aangereden. Ook daar zou verdachte zijn doorgereden zonder zich om het slachtoffer te bekommeren. Later diezelfde nacht, na de aanrijding op de Berghemseweg, veroorzaakt verdachte bijna een derde aanrijding: een man stond aan de Looveltlaan vuurwerk af te steken en kon net op tijd wegspringen voor de bestelbus van verdachte.

ONVERSCHILLIGHEID Aan het ontstaan van de gevaarlijke situatie van zijn gedrag gaan volgens het OM verschillende fouten vooraf. Momenten waarop hij anders had kunnen en moeten beslissen. Zo heeft hij besloten om in een drukke nieuwsjaarnacht waarbij veel mensen op straat zijn, ondanks zijn ongeldige rijbewijs, met teveel alcohol op, te gaan rijden en heeft hierbij gevaarlijk verkeersgedrag laten zien.

,,Dit is meer dan roekeloos rijgedrag, omdat bij roekeloosheid er nog van kan worden uitgegaan dat de bestuurder de gevolgen niet heeft gewild. Alle omstandigheden in deze zaak laten echter zien dat de mogelijke gevolgen deze verdachte in het geheel niet boeiden. Hij heeft – ook niet na de eerder aanrijding -  op geen enkele moment zijn rijgedrag aangepast aan de omstandigheden", aldus de advocaat-generaal.

Daar komt bij dat verdachte al jaren – naar eigen zeggen 25.000 kilometer per jaar - rijdt terwijl zijn rijbewijs al lang geleden ongeldig is verklaard. Dat laat de onverschilligheid zien die verdachte ook door zijn (verkeers)gedrag in die Nieuwjaarsnacht heeft laten zien.

HOGER BEROEP De rechtbank veroordeelde de man in februari 2019 tot een gevangenisstraf van twee jaar en een rijontzegging van vijf jaar. De rechtbank oordeelde dat sprake was van roekeloosheid maar niet van poging doodslag en legde daarom een straf op die lager was dan de strafeis van het OM.  Zowel OM als verdachte zijn tegen de uitspraak in hoger beroep gegaan.

Het hof doet (naar verwachting) uitspraak op 18 december 2019.