• Stichting Vrienden Raadhuis Maarn opent de deuren

    Monique José Timmermans

Raadhuis Maarn opent de deuren

MAARN Een blik werpen in het verbouwde deel van het raadhuis. Dat kan zaterdag 18 februari tussen 11.00 en 14.00 uur. Het is de moeite waard om de in ere herstelde trouwzaal, vergaderruimte en entree te bekijken. Ook de zolder is nu toegankelijk en het souterrain verrast wellicht nog wel het meest qua licht en ruimte. Bovendien is een start gemaakt met de aanplant van beukenhaagjes op het voorplein door de Stichting Vrienden Raadhuis Maarn, die tevens eigenaar is van zolder en klok.

Monique José Timmermans

Voorzitter Betty van der Meulen: ,,We willen heel graag doorpakken en dit hoort bij het aanzicht. Autoluw, ruimte en groen. De bezoekers kunnen voor 5 euro drie haagbeukjes kopen en planten. Zo kan iedereen helpen ook dit project af te ronden. We hebben een gokje genomen door alvast te starten, maar dat is soms nodig om iets tot een goed einde te brengen is onze ervaring."

AANKOOP De Stichting Vrienden Raadhuis Maarn was initiatiefnemer voor de aankoop. ,,Juist door de samenwerking en ieders expertise hebben we alles kunnen realiseren. Een horizontale splitsing waarbij behalve de Stichting, 't Oude Raadhuis Beheer de beletage kocht en A&R10 architecten het souterrain. Met drie eigenaren is er een solide basis voor de toekomst."

 

Het pand heeft leeggestaan sinds 2006 en de drie nieuwe eigenaren van het monumentale deel troffen naar eigen zeggen 'een bende' aan. ,,We zijn aan de slag gegaan en het was geweldig om te merken dat buren bijsprongen. Ze brachten de aanhanger met vuil naar de stort op maandag na een weekend klussen. Leenden gereedschap uit en vele inwoners van Maarn hadden natuurlijk al financieel 'een steentje bijgedragen'.

Je hoort nog steeds dat mensen langslopen om hun steentjes te koesteren." Dankzij de expertise van A&R10 architecten op het gebied van hergebruik van monumentale panden is er een functioneel gebouw gekomen, dat daadwerkelijk dagelijks in gebruik is. ,,En dat is altijd het beste voor een gebouw", aldus Lillian Brink.

KANTOOR ,,Ons eigen kantoor is nu een visitekaartje voor het bedrijf. We willen graag de verborgen potentie van een gebouw laten zien." Bijzonder was de vondst van de tralies van de politiecel binnen in de muur achter de trappen naar de voordeur. ,,Dat politiecelkarakter hebben we nu in de deuren en de niet-afgewerkte ruimte erachter tot leven gebracht."

 

De trouwzaal is weer teruggebracht naar de oorspronkelijke grootte en daar zal in april het eerste huwelijk na verbouwing worden voltrokken. ,,En er staan er meer in de planning", weet Nick Breur die dan in functie is als Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (BABS). Wensen zijn er vooral nog voor de stichting, die druk is met het werven van fondsen om de zolder gebruiksklaar te maken. De vaste trap naar deze ruimte is geplaatst, nu de afwerking en inrichting nog.

MECHANIEK ,,Hierbij willen we ook heel graag het oude mechaniek van de klok in zicht brengen. Deze is nu met hout omtimmerd. Heel erg zonde, want het is een prachtig uurwerk met grote gewichten en tandwielen."