• Lex van Lieshout

Vakantiegasten zijn boos op gemeente

DOORN Eigenaren van vakantiehuisjes op vakantiepark Bonte Vlucht zijn boos op de gemeente. Ze vinden het onterecht dat de forensenbelasting de komende jaren opnieuw wordt verhoogd. Als de aangekondigde stijging doorgaat, worden zij in 2022 aangeslagen voor 400 euro. ,,Dat is heel erg uit balans, daar gaat Utrechtse Heuvelrug gasten mee verliezen", zegt Lucy Weber van de recreantenvereniging.

Michiel Schaaij

In een brief aan de gemeenteraad rekent Weber voor, dat de belastingplannen van het college een stijging van meer dan 300 procent ten opzichte van 2014 betekenen. Weber schrijft dat ze er begrip voor heeft, dat ook recreanten financieel moeten bijdragen. Maar ze wijst erop dat vakantiegasten minder gebruik maken van voorzieningen, dan de doorsnee inwoner.

FAILLIET Op dit moment betalen de vaste gasten van recreatieterreinen in Utrechtse Heuvelrug 270 euro per jaar aan forensenbelasting. Vergeleken met het tarief van de Onroerendezaakbelasting (Ozb) is dat relatief veel. Bovendien lopen campinggasten veel meer risico dan een gewone huiseigenaar. Als het park waar zij vertoeven failliet gaat, is hun vakantiehuisje immers op slag waardeloos geworden.

KAASBOERDERIJ De recreantenvereniging wil dat de Heuvelrugpolitiek zich gaat afvragen of vakantiegasten met een stacaravan of campinghuisje niet de gemeente uitgejaagd worden door de aangekondigde verhoging van de forensenbelasting. Die zal economische gevolgen hebben, voorspelt Weber. ,,Waar dacht u dat een groot deel van de klanten van de supermarkt, de horeca, de kaasboerderij en de zorgboerderij vandaan komt?"