• Moniek van de Graaf, Lyander Schmitz en de beheerder.

    Joke van der Heide
  • Elizabeth Heijblom

Plannen Henschotermeer bekend: entreeprijs staat vast

HEUVELRUG Onder grote belangstelling hield beheerder Wolbertie Ruiter zaterdag vier informatiesessies, waarin de toekomstplannen voor het Henschotermeer werden uitgelegd. Vast staat dat entreeheffing vanaf 26 april onontkoombaar is, ondanks de 7.886 aangeboden handtekeningen tégen entreeheffing.

Na een lange tijd van stilzwijgen maakte de beheerder de definitieve tarieven bekend. In de periode van april tot oktober worden deze 2,95 euro per persoon per dag. Parkeren wordt 7 euro per dag in plaats van voorheen 10 euro. ,,Zo hoeft de bestuurder geen entree te betalen. De overige inzittenden van de auto wel", legt de beheerder uit. Het stallen van fietsen wordt gratis, maar dan wel op eigen risico. Van 1 oktober tot en met 31 maart is er geen entreeheffing. De parkeertarieven blijven dan gelijk en zijn niet langer gematigd.

KLIMBOS De beheerder kondigde ook de plannen voor dit jaar aan. Zo komen er een klim- en klauterbos, een kinderboerderij, educatieve wandelroutes, sportvoorzieningen als een trimbaan en nieuwe horeca. Naast upgrading van de kiosk is gekozen voor foodtrucks in samenwerking met 'iksmeltvoorjou.nl'. De beheerder vertelde dat de ondernemer Van de Lagemaat wil investeren in kwaliteit van het gebied. ,,Wij gaan niet voor een klein zesje, zoals het recreatieschap, maar minimaal voor een dikke zeven."

HEK Een goed voorbeeld hiervan vindt hij de ruimtelijke ontwikkeling voor nieuwe natuur bij de Zeisterweg en parkeerterreinen p3 en p4. Hij benadrukte hoe belangrijk deze bomenkap en herbeplanting van nieuwe inlandse soorten is voor een doorkijk, beperking geluidsoverlast voor omwonenden en voor flora en fauna. Zo wilde hij het misverstand dat dit voor het te plaatsen hek is, wegnemen.

PETITIE Onder de aanwezigen waren er veel politieke partijen vanuit de gemeente Woudenberg en Utrechtse Heuvelrug, die kritische vragen stelden over het te plaatsen hek in relatie tot de natuur. Ook werd de vraag gesteld of de exploitant bereid is om mensen met een kleine portemonnee tegemoet te komen in de entreekosten. De beheerder verwees naar de gemeente om te bepalen om wie dat gaat, maar sloot niet uit dat de exploitant deze mensen tegemoet wil komen. Op de aangeboden petitie met handtekeningen gaf hij aan dat deze op het verkeerde adres en een paar jaar te laat wordt aangeboden. Er waren ook veel campinggasten aanwezig, die moeite hadden met het nieuwe tarief en het feit dat er in plaats van vier ingangen slechts twee ingangen zullen komen. Dit in relatie tot de waarde van hun recreatiewoning.