• Michiel Schaaij

Petitie voor Henschotermeer

MAARN Met een petitie op internet willen linkse politieke partijen in de regio voorkomen, dat het Henschotermeer achter toegangshekken verdwijnt. ,,Het Henschotermeer is een uniek stuk natuur waar iedereen vrij van moet kunnen genieten, hoe groot of klein je portemonnee ook is", vinden ze. De actie op de website petitie.nl is afgelopen maandag gestart en lijkt een groot succes.

Michiel Schaaij

In een paar dagen tijd betuigden al duizenden mensen hun steun. Onder het motto ,,Vrije plens in het hens" verzetten ze zich tegen de dreigende afsluiting van het terrein. Volgens de ondertekenaars is een hek ,,ontsierend voor dit prachtige stuk natuur en het houdt dieren, zoals reeën, tegen om 's nachts bij het water te komen om te drinken".

ENTREEGELD De partijen die het initiatief voor de online petitie hebben genomen, vrezen dat nieuwe exploitant binnenkort entreegeld voor het Henschotermeer gaat heffen en daarom het terrein zal gaan afrasteren. Veel inwoners en bezoekers zien de recente grootschalige bomenkap aan de kant van de Zeisterweg als voorbereiding voor de aanleg van zo'n hekwerk.

COALITIE Uit Utrechtse Heuvelrug doen de SP, Open en D66 mee met de politieke coalitie tegen de afsluiting van de populaire zwemplas. Dat laatste is opmerkelijk, want in andere regiogemeenten heeft D66 zich niet bij het verzet aangesloten. Het Maarnse D66-raadslid Dorien Schults zegt dat de mogelijkheid van een hek en het heffen van entreegeld nooit is als eerste optie is bedoeld.

VERDIENMODEL SP-er Lyander Schmitz (SP) erkent dat volgens het ontwikkelkader voor het Henschotermeer entree heffen een optie is, maar hij benadrukt dat eerst alle andere verdienmodellen geprobeerd moeten worden. Schults wijst op de belofte van wethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP), dat de nieuwe exploitant Martien van de Lagemaat geen blanco cheque krijgt bij de ontwikkeling van het terrein.

RETORIEK Kritiek op de petitie is er ook. Burgervertegenwoordiging Heuvelrug (BVH) verwijt D66 en Open dat die partijen eerst akkoord zijn gegaan met het heffen van entree en nu beginnen te piepen. Volgens de BVH ziet geen enkele raadsfractie de aanleg van een hek zitten. Maar de ophef die nu wordt gemaakt noemt de BVH ,,verkiezingsretoriek".