• Het hoofdgebouw van Parc Broekhuizen was voor de opening voorzien van een lint, dat door eigenaar Wim Dieker werd doorgeknipt.

    Cees Keur
  • Cees Keur
  • Cees Keur
  • Cees Keur
  • Danielle Bubberman
  • Cees Keur
  • Ben Kamphuis
  • Fitzroy Amsterdam

Parc Broekhuizen officieel open (video)

LEERSUM Er brak donderdagavond een nieuw tijdperk aan in de geschiedenis van landgoed Broekhuizen. Na een restauratie van bijna twee jaar gaat het verder onder de naam Parc Broekhuizen met een restaurant en hotel in het topsegment. Brasserie 'Yard' in de voormalige boerderij gaat in het voorjaar van start.

Edith Hazelzet

De feestelijke opening was besloten, met gasten uit de hoogste culinaire kringen van Nederland, en daarbuiten. Een programma van muziek, zang en dans omlijstte de ingebruikname, met als hoogtepunt het doorknippen van een lint dat rond het hele hoofdhuis gespannen was. Er werd geproost terwijl confettikanonnen gouden linten de lucht in schoten. Daarna mochten de gasten het hoofdgebouw betreden.

MIJLPAAL Eigenaar Wim Dieker sprak van een mijlpaal voor hem persoonlijk, en een nieuwe fase voor het landgoed. ,,Ik ben blij dat alle hectiek rond de opening nu achter de rug is. Het was een geweldig feest en ik ben erg trots." Wethouder Gerrit Boonzaaijer sprak bij de opening namens de gemeente. ,,Wij zijn als gemeente heel nauw betrokken geweest bij de hele renovatie. Het landgoed is met heel veel respect voor de geschiedenis gerestaureerd en is bijzonder mooi geworden. Ik vind het een aanwinst voor de gemeente en ben blij dat het als Parc Broekhuizen weer gebruikt wordt,

en toegankelijk is voor het publiek." Architectenbureau Braaksma & Roos dat de renovatie leidde is trots op het resultaat, dat in het donker nu ook mooi uitgelicht wordt.

DESIGN Heden en verleden gaan hand in hand op Parc Broekhuizen. Interieurarchitect Judith van Mourik stond voor het ontwerp van het moderne interieur, met respect voor de historie van de monumentale gebouwen en het prachtig binnenvallende licht. Het klassieke eiken en de messing details zijn gecombineerd met verrassende kunst, moderne designmeubelen en -accessoires en natuurlijke materialen als marmer. Het boetiekhotel heeft 22 suites, die voor een deel uitzicht hebben over de Engelse landschapstuin en vijver.

VOLTAIRE Het restaurant, waar topchef Marco Westmaas de scepter zwaait, kreeg de naam 'Voltaire'. Het is genoemd naar de vijf achttiende-eeuwse wandschilderingen van schilder Laquy, die oorspronkelijk op Broekhuizen hingen, en die Dieker liet herstellen. ,,Deze zogenaamde behangsels verbeelden toneelstukken van Voltaire, waarin de schoondochter van Van Nellesteyn, de toenmalig eigenaar van Broekhuizen, optrad als actrice. De voorstellingen vonden eind achttiende eeuw plaats in onder meer Amsterdam."

De gerestaureerde behangsels hebben een eigen ruimte gekregen op de bel-etage, terwijl het restaurant bijna de hele onderverdieping beslaat. 'Voltaire' biedt een moderne wereldkeuken waar seizoensproducten en lokale ingrediënten de boventoon voeren. De hoogwaardige gastronomie moet gasten gaan trekken uit Nederland en van elders. Culinaire uitwisselingen met topchefs uit andere landen staan op het programma.

EIGENZINNIG Niet alleen het fysieke design van Parc Broekhuizen is bijzonder, maar ook het ontwerp van alle uitingen is eigenzinnig. Met als basis details uit de schilderijen maakte strategisch en creatief adviesbureau Fitzroy Amsterdam onder andere een animatie, die Parc Broekhuizen bij haar potentiële klanten introduceert. Het landgoed wil ook naam gaan maken als evenementenlocatie, bijvoorbeeld op cultureel vlak. Al twee jaar op rij werd er een opera opgevoerd in het Koetshuis.

LEERSUM Een vertegenwoordiging van de Leersumse middenstand was uitgenodigd voor het feest. Tijdens de renovatie werden diverse bedrijven uit het dorp ingezet, en voor de bevoorrading van restaurant en brasserie is ook al de samenwerking gezocht met lokale leveranciers. Leersumer fotograaf Cees Keur heeft in opdracht van Dieker wekelijks de restauratie gedocumenteerd. Over enige tijd verschijnt er een boek over de geschiedenis van het landgoed. Hieraan werkten Maarten Stratenus en Annet Werkhoven mee vanuit de Historische Vereniging Leersum.

Meer op parcbroekhuizen.nl

Bron video: Fitzroy Amsterdam (Youtube)